США змінюють стратегію підтримки України

4 месяца назад 0

Тепер в планах Вашингтона – зосередження на відбитті нових ворожих наступів .

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над довгостроковою стратегією підтримки України , що передбачає зменшення акценту на деокупації захоплених РФ територій й зосередженні на відбитті нових ворожих наступів. Пріоритетами в цьому питанні є зміцнення Збройних сил та економіки України.

Про це заявило видання The Washington Post.

ЗМІ зазначає, що тепер в планах Вашингтона , щоб Київ утримав свої здобуті позиції і став сильнішим до кінця року.

Плани США є частиною багатосторонніх зусиль майже 30 країн, які підтримують Україну, обіцяючи їй довгострокову безпекову та економічну підтримку.

Кожна сторона готує документ з конкретними зобов'язаннями терміном до десяти років. Зокрема, угода з Британією передбачає внесок у "морську безпеку, повітряний простір, протиповітряну оборону, артилерію і бронетехніку" України, а також фіскальну підтримку і доступ до її фінансового сектору. За інформацією видання, наступна угода буде підписана з Францією.

За словами американських чиновників, документ включатиме:

· підтримку короткострокових військових операцій;

· розбудову майбутніх ЗСУ, здатних стримувати агресію РФ;

· конкретні обіцянки та програми, які допоможуть захистити, відновити та розширити промислову та експортну базу України;

· обіцянки, які сприятимуть проведенню політичних реформ, необхідних для повної інтеграції в західні інституції.

Угода залишиться перспективною, навіть якщо Дональд Трамп знову стане президентом США. Ця стратегія не полягатиме лише в "побудові оборонних окопів".

Західні партнери надіються, що цього року Україна не втрачатиме території і зосередиться на тактиці, яка вже показала себе ефективною:

· обстріли на великі відстані, зокрема, французькими крилатими ракетами;

· стримування Чорноморського флоту РФ для захисту морського транзиту з українських портів;

· зв'язування окупаційних сил у Криму за допомогою ракетних ударів і диверсійних спецоперацій.

В США також надіються на початок переговорів між Україною та РФ. Проте не чекають, що Путін буде налаштований на діалог цього року, бо розраховує на перемогу Трампа й зменшення допомоги Україні.