Тарнавський пояснив, чому Росія прийняла «непросте рішення» втекти з Херсона

6 месяцев назад 0

Під час контрнаступу ЗСУ на півдні восени минулого року росіяни прийняли "непросте рішення" щодо втечі з Херсону та правого берега Дніпра через побоювання оточення.

Про це повідомляє  з посиланням на слова командувача оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександра Тарнавського в програмі 

Він зазначив, що війська РФ були розділені бар'єрним рубежом у вигляді Дніпра. Основна частина сил залишалася на підконтрольній ЗСУ території, де вони проводили наступальну операцію.

"Росіяни розуміли прекрасно, що це угрупування військ могло або потрапити в оточення, або бути знищеним. Для росіян слово "оточення" — це одне із слабких місць. Коли вони чують слово "оточення", вони професійно втікають. Вони вживають таких заходів, що їхнє військо в максимальне оточення не потрапляє. Тобто їм краще втекти з поля бою, але не потрапити в оточення", — сказав Тарнавський.

Звільнення Херсона Херсон був окупованих в перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україні — ще 2 березня. У червні 2022 року ЗСУ пішли в контрнаступ і відкинули окупантів з першої лінії оборони Херсона. Росія намагалась створити ілюзію контролю, оголосивши на окупованих територіях референдум про "приєднання областей до складу РФ".

В той же час у звітах повідомлялось про поступовий відхід росіян з правого берега на лівий — туди перевезли і "владу" регіону, а 9 листопада РФ анонсувала відведення військ з Херсона на лівий берег Дніпра.

​Майже рівно рік тому, 11 листопада ЗСУ почали заходити до Херсону, звільнивши місто після багатомісячної окупації.​