В мережі оприлюднили заяву очільника Херсонської ОДА про відмову від балотування у Верховній Раді 

3 года назад 0

Нотаріально завірену заяву новопризначеного очільника Херсонської ОДА Геннадія Лагути про відмову від балотування до Верховної Ради по 184 округу оприлюднили в мережі. Зокрема, документ оприлюднив телеграм-канал “Нова Каховка сьогодні”. 

Як вказано на заяві, Центрвиборчком отримав документ сьогодні, 28 жовтня, зранку. Інформацію про наявність відмови від балотування підтвердили ЗМІ в окружній виборчій комісії. 

Незважаючи на написану заяву, Геннадій Лагута залишиться кандидатом в народні депутати, адже підстав для скасування його реєстрації немає, заявили представники громадянської мережі ОПОРА. Там зазначили, що відмову від балотування можна було подати до ЦВК до 18 жовтня. 

“Підстави для скасування реєстрації кандидата у народні депутати визначені частиною 5 статті 61 Закону України «Про вибори народних депутатів». Це може бути звернення кандидата у депутати про відмову від балотування, але не пізніше, ніж за 12 днів до дня голосування, у випадку припинення громадянства, вибуття кандидата за межі України на постійне проживання, визнання кандидата недієздатним або у випадку його смерті. Варто зазначити, що якщо звернення про відмову від балотування кандидатом для скасування його реєстрації подана пізніше як за 12 днів до дня голосування, ЦВК не розглядає таку заяву та не приймає жодного рішення. І в такому випадку у бюлетені штамп “Вибув” не ставиться”, – зазначив радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк.

Такої ж думки й член Центрвиборчкому Сергій Постівий. За його словами, подібні звернення про відмову від балотування комісією навіть не розглядаються.