В Україні спростили використання касових апаратів

6 лет назад 0

Мінфін звільнив підприємців від щоденного вклеювання фіскальних звітних чеків в розрахункові книжки, а зареєструвати апарат можна буде за день

Українські підприємці отримали можливість швидше реєструвати касові апарати і робити менше паперової роботи. Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України. Нововведення передбачені наказом № 773, який набрав чинності, передає Сьогодні.

Зокрема, змінено порядок реєстрації та застосування касових апаратів, реєстрації та ведення розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, а також порядок опломбування касових апаратів.

До цього бізнесу на реєстрацію касового апарату було потрібно близько п'яти днів. У Мінфіні запевняють, що тепер цей термін скоротиться, адже буде створено спеціальний реєстр примірників касових апаратів і реєстр центрів сервісного обслуговування. Це дасть можливість власникам касових апаратів реєструвати їх за один день, подавши лише одну заяву за спрощеною формою.

Також скасовується вимога вклеювати звітні чеки в книгу обліку розрахункових операцій наприкінці кожного дня. Крім того, підприємці зможуть не використовувати такі книги, але, якщо касовий апарат зламався або відсутня електроенергія, продаж товарів або послуг зобов'язана припинитися до відновлення роботи апарату.

Як повідомлялося, раніше в.о. голови ДФС Мирослав Продан заявляв, що відомство з вересня цього року вводить пілотний проект з впровадження електронного чека. У свою чергу в УСПП двояко оцінили нову ініціативу Фіскальної служби, вказуючи на те, що заміна кас на гаджети може дорого обійтися бізнесу.

Також ми писали, що Міністерство фінансів України офіційно розробило правила, які спрощують використання касових апаратів. Згідно з цими правилами, для реєстрації розрахунків можна буде використовувати мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші засоби комунікації.