«Відкривають аптеки та купують медобладнання»: росіяни поширюють дезінформацію про окуповану частину Херсонщини

3 месяца назад 0

У соцмережах росіяни поширюють пропагандистські повідомлення про покращення життя українців на тимчасово окупованих територіях. Мовляв, на Херсонщині російська влада відкриває аптеки та закуповує нове медобладнання. Насправді ж подібні заяви — маніпуляція. Спростування від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Пропагандисти повідомляють, мовляв, на прохання місцевих у селі Айгамани на Херсонщині  аптеку, про дітей також начебто піклуються та  на «відпочинок», а в Залізному Порту відкривають новий медичний стаціонар. Росіяни пишуть, що до лікарні в Олешках  нове медичне обладнання. Це начебто та сама лікарня, яка «рятувала» місцевих після теракту на Каховській ГЕС влітку 2023 року.

Пропаганда рф про Херсонщину: яка ситуація насправді
Усі ці заяви росіяни поширюють, аби відбілити свою країну та приховати справжні злочини їхньої армії. Кремлівські ЗМІ намагаються створити картинку «прекрасного» життя на тимчасово окупованих територіях. Проте мовчать про реальні проблеми, із якими стикаються цивільні, говорять аналітики VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують російську пропаганду про медицину.

Одні з найбільших проблем на тимчасово окупованих територіях — епідемія грипу, нестача ліків і медперсоналу. Зокрема ситуація із  ліків раніше була і на окупованій Херсонщині. Більшість лікарень у регіоні росіяни переорієнтували на військові шпиталі.

У Центрі національного спротиву , що росіяни на тимчасово окупованих територіях не лікують мешканців без російського паспорта. Зокрема до лікаря можна потрапити лише тим, у кого є російське медичне страхування (поліс). Проте його неможливо отримати без паспорта рф. Виключення є лише у критичних ситуаціях. У такий спосіб росіяни змушують цивільних прийняти громадянство їхньої країни, адже без цього їхні права на допомогу суттєво зменшать.

Також кремлівські медіа пишуть про «оздоровлення та відпочинок» дітей із Херсонської області, яких відправляють до Підмосков’я та інших міст росії. Насправді росіяни під приводом «відпочинку» викрадали українських дітей. Наприклад, у лютому 2024 року троє українських дітей — Ксенія, Денис і Ростислав — перед Гельсінською комісією США , як їх викрали росіяни, пообіцявши літній «відпочинок». Один із хлопців , що відмовлявся їхати, проте росіяни наполягли. Щобільше, дітей у таборі залякували та погрожували.

Окрім того, саме росія  за підрив Каховської ГЕС. Унаслідок цього на прилеглих територіях виникла масштабна , було   будівлі та споруди загальною площею понад 8,5 млн м².

За останніми  Міністерства охорони здоров'я України, росія від 24 лютого 2022 року пошкодила 1523 медзаклади та ще 195 об’єктів повністю зруйнувала. Тоді як вдалося повністю відновити 502 медзаклади та ще 362 частково. З  на 2024 рік загалом на будівництво та модернізацію медзакладів виділять близько 1,4 млрд грн. 

Як вберегтися від російської пропаганди

  • Обирати офіційні джерела інформації. Наприклад, про медицину можна почитати на сайті , . Про ситуацію на окупованих територіях краще дізнаватися на ресурсах місцевої влади — на сторінках Херсонської обласної державної військової адміністрації й т.д.
  • Читати ЗМІ з високим рейтингом довіри. Частину з них можна знайти у  від Інституту масової інформації.
  • Ігнорувати анонімні телеграм-канали, російські та проросійські сторінки. Критично ставитися до будь-якої інформації, отриманої з соцмереж.