Відступ окупантів на Херсонщині призведе до обвалу всього Південного фронту, — експерт

6 месяцев назад 0

Він зазначив, що саме тому окупанти будуть утримувати ці позиції до останнього.

Останнім часом у ряді державних російських ЗМІ з'явилися заяви про те, що на півдні російські війська проводять "перегрупування", а такого роду формулювання є фактично синонімом відступу. Водночас військовий експерт Сергій Грабський розповів, чому росіяни триматимуть лінію фронту на півдні до останнього і як змінить ситуацію можливе відведення частини ворожих військ.

"Конфігурація сил і засобів противника говорить про те, що вони відчайдушно намагаються утримати цю лінію фронту. Тому можливо це була спроба вкиду або перевірка на "вошивість" в першу чергу своїх внутрішніх ресурсів" , — зазначив Грабський.

За його словами, військова доцільність говорить про те, що окупанти будуть намагатися утриматися на даних позиціях до тих пір, поки матимуть ресурси:

"Про відхід саме в цьому випадку мови бути не може, тому що це призведе до обвалу всього Південного фронту".
Він також пояснив, що обвал фронту на цьому напрямку означає Фактично блокування Криму. А також створення передумов для того що Україна "отримає просто феноменальний козир розвитку своєї морської торгівлі".

"Тому що прикритий Кінбурнською косою порт Миколаїв і Херсон — це додаткові можливості щодо розширення, це додаткові гроші, це можливість для України вести бойові дії" , — сказав експерт.

За його словами, відступ російських військ навіть на 10-20 км автоматично збільшує зону ураження, "і ця зона ураження буде вже включати в себе такі локації як Джанкой для далекобійних засобів ураження українських сил оборони". Відповідно ЗСУ завдаватимуть ударів вже безпосередньо по Криму і фактично заблокують кримські перешийки.

Крім того, за його словами, сенс оборони Токмака просто втратиться, оскільки якщо Крим буде відрізаний на цій ділянці фронту, то його неможливо буде забезпечувати:

"Перерізання сухопутного коридору є основним завданням українських сил оборони на Південному фронті. Не важливо, де цей коридор буде перерізаний — це категорично змінить ситуацію на полі бою".
Коментуючи інформацію про те, що ЗСУ почали перекидати на лівий берег танки, експерт заявив, що це швидше за все не відповідає дійсності, так як недоцільно.

"Я можу зрозуміти бойові броньовані машини як об'єкт маневрений, який міг би допомогти діям піхоти. А танк без гарантованого прикриття з повітря, як окрема бойова машина яка має досить обмежений алгоритм дій, навряд чи допоможе  бойовим діям на цій ділянці. І 3-5 Bradley зіграли б набагато більшу роль, будучи перекинутими на цю ділянку, ніж один танк" , — зазначив він.

Ситуація на Південному фронті — що відомо Як повідомляли аналітики ISW, ЗСУ змогли перекинути на Лівобережжя бронетехніку, а завдяки "діркам" у ППО працює наша ударна авіація.

В Офісі президента заявили, що контрнаступ України триває, Сили оборони захопили плацдарм на Лівому березі Дніпра і просуваються в бік Криму.