Вивезли з Нової Каховки до тюрми в Росії

7 месяцев назад 0

“Мого друга викрали з Нової Каховки, звинуватили його у контрабанді зброї і відправили у Лефортово. Зараз він знаходиться у Матроській тиші (неофіційна назва СІЗО у Москві — ред.)”, — каже наш земляк, який зараз живе в Іспанії. Звинуваченому українцю Віктору* (ім'я змінено) суд присудив 10 років ув'язнення. розповідає про українця, якого викрали з окупованої території та судили за російським законодавством.

“Більше я його не бачила” Історія викрадення новокаховчанина почалася з того, що о 6:30 ранку 21 квітня 2022 до нього в двері постукали. Його цивільна дружина так згадує цей момент:

— Двері ми не відкрили одразу. Бо знали, що ходять по квартирах російські військові. Були такі випадки, коли вони забирали хлопців. Ми виглянули у вікно і побачили біля під’їзду машини і солдатів у повній екіпіровці — з щитами та автоматами. Ми не відкривали і тоді вони почали болгаркою пиляти по периметру дверей. А потім було вже попередження, що якщо ми не відкриємо двері, то її підірвуть. Тому я закричала: “Зараз відкрию”.

За словами Ніни* (ім'я змінено), солдати в масках влетіли в квартиру і почали обшук. Шукали зброю.

— Мені сказали, що мого чоловіка давно шукають за його “очумелые ручки”. Питали за нього, чим він займається. Я за 4,5 року ні разу не бачила ні зброї, ні чогось подібного. Я знаю, що він займався ремонтом годинників та телефонів, ремонтував комп'ютери. При обшуку зброї не було. І більше я його не бачила, — каже дружина викраденого. І додає, що все спілкування відбувається через адвоката чоловіка.

Подружжя повезли в їхній гараж, де забрали машину, а потім — до поліцейського відділку. Чоловіка залишили в підвалі. Згодом інсценували сцену, нібито забирають і Ніну. Мета була проста, аби розколовся швидше. Потім дружину відвезли додому і попередили, щоб вона нікуди не зверталася.

Жінка ходила до поліції щодня і носила їжу, чистий одяг. Чотири дні поспіль її пускали до чоловіка, попередивши, що це для того, щоб ви з ним поспілкувалися, і він розповів все, що знає.

З Нової Каховки до Москви Віктора завезли спочатку до поліцейського відділу Нової Каховки, а звідти до Херсонського СІЗО. Потім новокаховчанина відправили до Симферополю, а звідти до до московського СІЗО в Лефортово (Москва). СІЗО в Лефортово (Москва)Автор:  КТЦ Ця в'язниця відома тим, що тут тримають політичних засуджених. Серед них такі відомі підозрювані як журналіст газет «Коммерсант» і «Ведомостей» Іван Сафронов, якого приговорили на 22 роки, і вчені Валерій Голубкін, Анатолій Маслов. Усі вони звинувачуються у держзраді у 2023 році.

Громадська наглядова комісія передала справу Віктора російській журналістці, яка згодом виїхала до Європи. Завдання комісії — контролювати дотримання прав людини у місцях примусового утримання відповідного регіону. На Віктора вийшов БФ “Россия сидящая”. Цей фонд допоміг українському підозрюваному речами та їжею. Навіть, коли Віктора перевели до іншого СІЗО, посилку перенаправили туди, де він знаходився. Також фонд допоміг дружині обвинуваченого передати йому лист.

— Фонд “Русь сидящая” допоміг відправити мого листа чоловіку. Лист ішов місяць, і чоловік дав мені відповідь. Фонду він подякував і попросив по можливості теплі речі. Я так розумію, що речі в нього відібрали, коли він ще сидів у Новій Каховці, бо він був у теплих речах у квітні 2022. Фонд все це організував, речі і продукти він отримав.

Лефортово — Брянськ Після Лефортово (СІЗО у Москві) Віктора перевели до Брянську, де у квітні 2023 відбувся суд. Жінка так згадує цей період:

— Адвокат говорив, що засідання проходили без нового матеріалу, без нових доказів. Чоловік від усього відмовлявся.

А переїзди між СІЗО давалися їй важко, оскільки ніякої інформації не було, вона так писала його другу:

— На жаль, Віктор знову пропав з виду. Якщо вірити, то в Лефортово його немає. У Брянську 11.01.2023 його не було, судове засідання перенесли на 19.01.2023.

Згодом суд пройшов, засудженому було висунуто обвинувачення у скоєнні злочинів за ч. 3 ст.222ч. 3 ст.226.1 та ч.3 ст.226.1 Кримінального Кодексу РФ і призначили 10 років позбавлення волі за контрабанду зброї.

Там завдяки Благодійному фонду допомоги засудженим виділили гроші Віктору, в якості підтримки для покупки продуктів та усього необхідного в інтернет-магазині СІЗО. Через фонд дружина Віктора могла передавати листи чоловіку. У СІЗО в Лефортово "Матросская тишина"Автор:  РБК.ru Брянськ — Матроська тиша Друг Віктора звертався з заявою до відділу по військових злочинах до іспанської поліції.

Згодом в українця з'явився опікун, який перераховує на картку Віктора гроші, завдяки яким він може придбати собі продукти та побутові речі в онлайн-магазині СІЗО. З квітня 2022 року Віктор перебуває у місцях позбавлення волі. Вирок суду ще не вступив в дію, це означає, що можлива апеляція. У засудженого було змінено адвоката. Є надія, що правозахисні організації з України та Росії зможуть вплинути на хід справи.