Врятувати рядового Козиря

3 года назад 0

Партія Слуга Народу висунула на Херсонщині для участі у дочасних виборах в парламент по округу №184 діючого голову Херсонської ОДА Сергій Козиря. Випадок не те що безпрецедентний, але дуже випадковий і характерний. Чому так вважаю? Спробую пояснити.

Не так тії вороги, як добрії люди…

Фактично без команди, штабу, в окрузі, де за розкрученою програмою Президента «Велике Будівництво» майже нічого не збудовано. В округ, який за «заповітом» дістався представнику місцевого політичного проєкту «Нам тут Жити», яким керує діючий мер Херсона. Де основним конкурентом голови ХОДА буде заступник голови Херсонської обласної ради від фракції НТЖ.

Останній вже протягом майже року просто засіває округ. Дивно, але не пішли у нардепи від «слуг» місцеві партійні керівники, що було б логічно, а навпаки відправили в парламентський похід «донецького варяга», який точно не був ніколи в багатьох місцях цього виборчого округу. Дивно? Але це на перший погляд і коли ви зовсім не розумієтеся на місцевих політичних розкладах і вам зовсім нічого не відомо про інтриги в середовищі херсонських слуг народу.

Як зазначив один з наших співрозмовників: Козиря випихують з області. Бо він заважає і дратує, особливо третій поверх будівлі на площі Свободи і високі кабінети херсонської мерії. Йому не можуть пробачити самостійність, незалежність, особливо в кадрових питаннях, і мостоперехід, що він не поділився піаром щодо його відкриття і не тільки…

На наше питання, Чому виштовхують? Хіба він в разі програшу повернеться в крісло голови ОДА?, ми отримали відповідь: Це квиток в один кінець. Яка буде репутація у губернатора, який програв вибори? Після програшу на виборах, він буде звільнений і це остаточне рішення. Але викинув цигарку, додав: Саме для цього це кіно і закручувалося.

Висування Сергія Козиря кандидатом від Слуг Народу на окрузі №184 – це результат політичних інтриг в середині місцевих слуг. Завдання одне – спровадити «рядового Козиря». Після цього наш співрозмовник замовчав, сказав, що і так набалакав зайвого, сказав до побачення і пішов.

Також під час листування з одним з впливових нардепів з фракції СН серед гамузу повідомлень ми отримали наступне, такого змісту: Область переходить в підпорядкування облраді і мерії, тут без прізвищ, але я думаю ти все зрозумієш. Гадаємо, що після такої інформації, розмірковувати, що де і коли зайва і непотрібна штука. Краще подумати на що сподівався пан Сергій Козир, коли давав своє добро на цю відверта авантюру?

Надвірнянський кейс?

І тут може бути декілька аспектів, або він до кінця не зрозумів на що він погодився і як то кажуть в що вступив? Друге: в нього просто не було вибору.

Третє: Його завірили, що він все одно виграє ці вибори, нагадавши йому про «надвірнянський кейс». Це історія про дочасні вибори на окрузі №87 що на Прикарпатті, коли замість прогнозованого представника партії «За майбутнє» господаря «Буковеля» пана Шевченка, депутатом за допомогою десанту слуг, СБУ та ручної ЦВК став представник СН Василь Верастюк.

Тут також є дуже цікава паралель. І тоді і зараз в грі розкручений, багатий і майже переможець, представник партії «За майбутнє».

Нагадаємо, що патрон пана Лагути Ігор Колихаєв до свого обрання мером представляв в парламенті саме цю політичну силу. І як кажуть політично активні мешканці Херсонщини саме в цю політичну силу зобов’язався влитися в разі обрання і Геннадій Лагута, і саме з партією Коломойського-Палиці зв’яже своє подальше майбутнє херсонський мер і його партія НТЖ. Про таке були домовленості-принаймні. Йому протистоїть майже не розкручений представник партії Слуга Народу. Ну і звісно кандидат від патріотичних сил – тоді там був представник ВО «Свобода» в нашому випадку це представник «Європейської Солідарності».

Ну якщо розглядається саме такий варіант, то тоді похід пана Козиря в парламент стає зрозумілим. Херсон – це заслання, в столиці дружина і діти, тому працевлаштування нардепом найкраще, що можна було придумати. І тут не тільки влада і гроші, тут і можливість помститися тим, хто робив його перебування нестерпним, хто саботував роботу і виявився нечистоплотним в розумінні людських відносин. Це не про наші фантазії, а про тих, про кого сам пан Козир писав в своїх постах на Фейсбуці. Про тих, хто вставляв палки в будівництво мостопереходу тощо.

Ризики

Зрозуміло що під час виборчих перегонів проти Козиря вся вертикаль широкої коаліції: СН-НТЖ-ОПЗЖ в місцевих радах. І це даність політичної Херсонщини, бо саме так були сформовані списки СН. На їх формування впливав будь хто, але менше всього пан Козир. Плюс місцеві фермери, голови громад і ЛОМи, для яких він абсолютно чужа і незрозуміла людина. Від якої їм зовсім невідомо чого очікувати.
 

Тут дуже захопливо будемо спостерігати за поведінкою мера Нової Каховки, на які шпагати він буде сідати і які навики роботи язиком і ротом він буде демонструвати. Тут одними піснями не «відробиш». До кінця незрозуміла поведінка і роль колишньої команди Івана Вінника, яка розбіглася по різних політичних проєктах і в результаті виборів деякі з них отримали дуже високі посади, це і голови райрад і секретарі міських рад тощо. ОПЗЖ вже помирає, в слугах велика невизначеність і погані рейтинги – де і з ким будуть ці люди. Дуже, дуже цікаво!

Є ще адмінресурс? ! Це варіант, але хто його буде застосовувати? Для цього повинна бути чітка вертикаль із відданих саме йому людей і команда , яка працює разом роками. А що ми бачимо? Голова РДА з Волновахи, команда з тих, кого порадив Гусєв і ті, хто просто залишився. З такими командирами і піхотою адмінресурс по селах важко впроваджувати. Тут окремий шарм треба мати.

Друзі з миколаївського провладного «угрупування» – Гусєв, Арахамія, Іванов також невідомо і незрозуміло чи допоможуть. Хоча саме ці особи і куратор «Великого Будівництва» Кирило Тимошенко зможуть посприяти, щоб в разі програшу, саме Сергій Козир залишився в кріслі губернатора. Тут і віце-Президент Андрій Єрмак може допомогти. Бо він хоче бути єдиним, хто має вплив на «першого» і тут підсилювати пана Шефіра, на якого кажуть орієнтуються певні кола в херсонських слугах, теж не бажано. Залишити Козиря і підтягнути його до сфери своїх інтересів та впливів – саме то.

Трошки історії херсонських виборів

Тут Сергію В’ячеславовичу треба нагадати, а можливо і розповісти про невдалі кейси херсонських чиновників, які сподівалися на чудо, не знищували своїх ворогів, а особливо тих, хто був поруч і типу свій, і працювали напівсили-тому і програвали вибори.
Перші це дві жіночки: Дві очільниці районних в місті Херсоні рад, які на той час мали і владу, і вагу, і повноваження.

Дніпровської – це пані Дворнікова і Суворовської – пані Некряч. В обох було все для перемоги, але їх невпевнені дії та досить толерантна виборча компанія, призвели до того, що вони програли Одна діючому нардепу, друга парашутисту з Києва. І звісно, після цього всього, по законам жанру вони втратили все!

І останній, той що на пам’яті. 2016 рік, Влада БПП на підйомі і здавалося б несокрушима і непохитна, але голова облради від БПП пан Андрій Путілов програє дострокові вибори Юрію Одарченку з Батьківщини на окрузі №183. Все по класичній схемі – ворогів наблизив, склепав з особистими та ідеологічними ворогами і опонентами коаліції, політичні конкуренти стали його друзями, справжніх друзів віддалив, нерішучість і невпевненість в діях та веденні кампанії, і як наслідок, просто ганебний програш на окрузі, на який було вбухано сотні мільйонів грн. Характерний факт, у 2012 році саме на цьому окрузі Путілов від опозиційного УДАРУ просто знищів представника партії регіонів, які тоді були всюди і скрізь.

Просто першого разу з ним були професіонали і чесні люди, а другого – «друзі», які вміють перефарбовуватися, які зараз в НТЖ та слугах опинилися. У 2016 році саме ці люди радили Путілову, що і як треба робити. Результат відомий.

Що робити

В першу чергу починати працювати, але без фарисеїв у команді і порад різного роду дураків і пристосуванців. І ганяти головного конкурента, який хоче там жити, щосекунди, щохвилини, щогодини і щодня і так до закінчення виборів. Робити свою справу якісно, відверто і рішуче. З мостопереходом вийшло ж…
 
Тарас Бузак

medianova.com.ua Kateryna