У Бериславській громаді на Херсонщині перейменували вулиці, які пропагують російську імперську політику

6 месяцев назад 0

У Бериславській громаді на Херсонщині перейменували 28 вулиць, які підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Таке розпорядження підписав начальник Бериславської міської військової адміністрації Олександр Алчієв.

Про це з посиланням  Бериславської громади повідомляє .

Назви вулиць, які підлягають перейменуванню в Бериславській громаді спочатку  розпорядженням заступника начальника Бериславської МВА 26 вересня 2023 року. Нове розпорядження від 26 жовтня 2023 року завершує процедуру перейменування і встановлює нові назви вулиць.

Відтепер у  Бериславі перейменовані наступні вулиці: 1 Травня – на Героїв України, Бєлгородська – на Соборну, Ґагаріна – на Івана Сірка, Комарова – на Василя Стуса, Максима Ґорького – на Павла Скоропадського, Матросова – на Таванську, Некрасова – на Миколи Братана, Овражна – на М. Коцюбинського, Островського – на Студентську, Пушкіна – на Г. Гардимана, Чкалова – на Івана Мазепи, провулок Восход – на Зарічний, пров. Овражний – на Січовий.

У  селі Зміївка перейменовані 4 вулиці: Жовтнева – на Лютеранську, 30 років перемоги – на Старошведську, Ґагаріна – на Героїв України, пров. Інтернаціональний – на Волонтерський.

У  селі Томарине – вулицю 1 Травня перейменували на Івана Сірка, Ґагаріна – на Героїв України.

У  селі Першотравневе – вул. 1 Травня перейменували на вулицю Бериславську.

У  селі Раківка провулок Ґагаріна перейменували на пров. Український.

У  селищі Шляхове – вул. Ґагаріна перейменували на Героїв України, Некрасова на Тараса Шевченко, Овражна – на Козацьку, Пушкіна – на Лесі Українки, Чкалова – на Олеся Гончара.

У  селі Новоберислав – вулицю Комарова перейменували на Героїв України, Ґагаріна – на Костя Гордієнка.

За законом, який набрав чинності 27 липня 2023 року, рішення про перейменування топонімів і демонтаж пам’ятників та іншої символіки, що прославляють російський окупаційний режим в Україні органи місцевої влади мають ухвалити до 27 січня 2024 року. Якщо вони цього не зроблять, тоді не пізніше 27 липня 2024 року ці рішення мають прийняти голови обласних державних адміністрацій або особи, які здійснюють їх повноваження.

Як повідомляв ЦЖР, у Новій Каховці на Херсонщині планують перейменувати вулиці і підготувати список об’єктів, що містять російську символіку для їхнього подальшого демонтажу.

Станом на сьогодні відомо про 12 вулиць у Новій Каховці, які присвячені персонам російської імперської політики і підлягають перейменуванню. Це вулиці: Миколи Букіна, Ґорького, Ентузіастів, Зорге, Маяковского, Мічуріна, Нєкрасова, Першотравнева, Плєханова, Пушкіна, Світлова і Толбухіна. Частину з них мусили перейменувати за декомунізаційним законодавством ще в 2015-2016 роках, але місцева влада тоді не захотіла цим займатися.

Нагадаємо:

  • 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». До його виконання вже готуються на звільненій правобережній частині Херсонщині: визначені вулиці, які підлягають перейменуванню в Херсонській і Бериславській міських територіальних громадах. 
  • Закон забороняє пропаганду російської імперської політики, символіку російської імперської політики у публічному просторі (крім прописаних винятків) та присвоєння назв, які «глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики та сучасної РФ як держави-агресора», географічним обʼєктам, юридичним особам та обʼєктам права власності.

На фото: Автобусна зупинка у селі Першотравневе у Бериславському районі Херсонщини.