У Росії касаційний суд залишив в силі незаконний вирок викраденому жителю Херсонщини

2 месяца назад 0

Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в російському Краснодарі залишив в силі незаконний вирок кримському татарину, викраденому жителю Новоолексіївки на Херсонщині Аппазу Куртамету. Його засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у нібито фінансуванні збройного формування.

Про це на сторінці Кримської правозахисної групи.

20 квітня 2023 року незаконний “Київський районний суд Сімферополя” (окупаційна суддя Оксана Карчевська) засудив викраденого в липні 2022 року на адмінкордоні з Херсонською областю Аппаза Куртамета до 7 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в’язниці. За версією обвинувачення, він, знаючи про незаконну діяльність ісламського батальйону “Крим”, переказав 500 гривень представнику батальйону.

29 серпня 2023 року окупаційний “Верховний суд” в анексованому Криму залишив в силі вирок Аппазу Куртамету: 7 років колонії за нібито фінансування батальйону “Крим”.

Аппаз Куртамет – 20-річний кримський татарин, викладач кримськотатарської мови з селища Новоолексіївка Херсонської області. Він вирушив 23 липня 2022 року з селища Новоолексіївка до Криму до родичів. Зв’язок із ним перервався на КПВВ «Чонгар». Упродовж майже трьох місяців місцеперебування та правовий статус Аппаза Куртамета були невідомі. Також не було інформації про причину затримання та пред’явлені обвинувачення, йдеться в повідомленні.

Згодом окупаційна влада батька Аппаза 57-річного Халіла Куртаметова та його брата Рідвана. У лютому 2022 року Халіл Куртаметов повернувся додому. Але його повторно викрали 1 листопада 2023 року, йдеться в дописі. Халіла Куртаметова звинуватили в участі в батальйоні імені Номана Челебіджихана, хоча прямих доказів в окупаційної влади не було. Наразі він утримується в російському місті Новотроїцьк Оренбурзької області.