«УДАР Віталія Кличка» пропонує збільшити видатки на оборону України вже з лютого

2 года назад 0

Загроза широкомасштабного російського військового наступу на Україну вимагає консолідації зусиль в обороні нашої країни.
Безпрецедентна підтримка наших західних партнерів має доповнюватися зусиллями української влади у мобілізації внутрішніх ресурсів для посилення нашого оборонного потенціалу. Від цього залежить не лише наша здатність захистити кордони та українців, а й запобігти широкомасштабному наступу російського агресора. Ворог має розуміти, що ціна наступу для них буде високою.
Цього року в бюджеті на сферу безпеки та оборони передбачена сума понад 320 млрд. грн. Так, це є рекордною сумою для України і становить 6% ВВП. Водночас безпосередньо на оборону (виділена сума на Міністерство оборони) становить лише 133 млрд. У той же час на проекти ремонту доріг в рамках «Великого будівництва» передбачено майже 142 млрд. грн. Високий відсоток ВВП, виділений на оборону і безпеку, не має нас заспокоювати. Рівень нинішнього ВВП України непорівнянний з розвиненими країнами.
На перший погляд, у відсотках від ВВП це більша сума, аніж спрямовують на оборону Росія чи Сполучені Штати. Але за цими цифрами зовсім мало того, що стосується реального підвищення обороноздатності України. У грудні 2021 року міністр оборони заявив, що забезпечити видатки Міноборони у розмірі 3% ВВП, як цього вимагає закон, планується лише у 2023 році. Якби цю норму виконали вже цього року, Міноборони отримало б додатково близько 29 млрд. грн. В тому числі 18 млрд. грн. додатково були б спрямовані на забезпечення військовослужбовців. Це дозволило б суттєво підвищити зарплати українським захисникам.
Заробітну плату військовослужбовців востаннє збільшував своїм наказом ще міністр оборони Степан Полторак. Це було три роки тому – з 1 січня 2019 року. У той же час, президент Зеленський в минулому році підписав указ про збільшення заробітних плат для військових аж з 1 січня 2023 року! Збройні Сили України стають все менше конкурентоспроможними на ринку праці – грошове забезпечення солдата, яке на початку 2016 року відповідало 160% середньої зарплати, на сьогодні становить лише 73%. Крім того, з 2020 року відчутно (до 20 разів) зменшили розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 500 грн.), то у 2020-21 рр. – лише окладу за звання (530-1500 грн.).
У країні, яка воює, не припустимо заморожувати зарплати військовим. Країна має дбати про своїх захисників! Підвищення зарплат військовим медикам та льотчикам, яке відбулося цього року – це хоч і важлива, але лише крапля у морі. Окрім недостатнього фінансового забезпечення особового складу ЗСУ упродовж років спостерігається стагнація в питанні переозброєння нашої Армії. Державне оборонне замовлення хронічно не виконується.
Тому маємо дивитися правді у вічі і визнати, що в ситуації загрози широкомасштабної війни потрібно визначити чіткий пріоритет – оборону. Послуговуючись звичною для влади мовою, маємо заявити, що пріоритетом у бюджеті на цей рік має стати не «Велике будівництво», а оборона країни.
Звертаємося до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з вимогою переглянути держбюджет 2022 та збільшити видатки на оборону, підвищити зарплати військовим та на оборонні замовлення. Це ключовий пріоритет для країни. Питання не в тому, коли нападе Росія, а в тому — чи готова Україна до такого нападу.
Україна має бути сильною, а громадяни – почуватися захищеними!
ПП «УДАР Віталія Кличка»