Європейська федерація журналістів вступилася за Сергія Цигіпу

4 месяца назад 0

Європейська федерація журналістів (EFJ) вимагає звільнити українських журналістів, яких Росія переслідує на окупованих територіях.

Хто повідомляє:  Національної спілки журналістів України.

Що відомо? «108 журналістів (в світі – ред.) провели новорічну ніч у в’язниці, згідно з підрахунками організацій, що входять до Європейської федерації журналістів (EFJ) і Платформи Ради Європи із захисту журналістики… EFJ та її членські організації закликали національні уряди вжити необхідних заходів, щоб гарантувати свободу преси в Європі та забезпечити безпеку журналістів. Існують правові стандарти і навіть передова практика. Але дуже небагато держав їх реалізують», – йдеться у повідомленні.

Також у заяві сказано, що в Росії, яка цього року стала країною, що ув’язнює найбільше журналістів у Європі, запроторено за грати загалом 40 медійників з РФ та окупованої України.

До списку від Криму та окупованих частин України увійшли  Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Дмитро Хилюк, Ернес Аметов, Ірина Данилович, Ірина Левченко, Марлен Асанов, Ремзі Бекіров, Рустем Шейхалієв, Сергій Цигіпа, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Тімур Ібрагімов, Вікторія Рощина.

Що було раніше? Як бачимо, у списку значиться і журналіст із окупованої Нової Каховки  Сергій Цигіпа .

Його окупанти затримали на блокпосту між Нової Каховкою і Таврійськом 12 березня 2022 року. Росіянам вдалося відновити у телефоні чоловіка “докази” причетності до проукраїнської позиції, хоч він і ретельно видаляв весь контент.
16 березня 2022 року його вивезли до Криму. Лише у листопаді дружина Олена отримала підтвердження, що чоловіка тримають у Сімферопольскому слідчому ізоляторі. Проти нього торік у грудні відкрили справу щодо шпигунства, а у липні цього року вручили обвинувачення. Також є свідчення, що Сергія катували і били у СІЗО.

У жовтні 2023 року “Верховний суд республіки Крим” засудив Сергія Цигіпу "за шпигунство". до 13 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Як повідомила NovaKahovka.City дружина журналіста Олена Цигіпа, розгляд апеляційної скарги засудженого призначено на 13 лютого. Поки що Сергій знаходиться у тому ж СІЗО №2 Сімферополя.