Українцям стане легше захищати свої права, з’явилося неймовірне рішення

6 лет назад 0

З’явилися хороші новини для українців, які в судовому порядку захищають свої права як споживачі

Так, Велика палата Верховного суду постановила, що українці більше не повинні платити судові збори у всіх судових інстанціях, якщо їх суперечки стосуються питання захисту прав споживачів.

«Старий склад Верховного суду України в кінці минулого року видав абсолютно інше тлумачення. У його рішенні говорилося, що безкоштовно повинні розглядатися споживчі спори лише в судах першої інстанції, тобто в районних судах. Якщо справа йде на апеляцію, то людині вже потрібно платити. На цьому захлиналося безліч позовів, оскільки у людей просто не було коштів для продовження суперечок», – пояснили експерти.

Нове ж рішення ВС начебто дає надію населенню на захист своїх базових прав. Відзначимо, в цю категорію потрапляють і суперечки людей з Фондом гарантування вкладів фізосіб, що можливо дасть можливість запобігти масові порушення з боку фонду.

Також, Верховний суд підкреслив, що пільга зі сплати судового збору повинна працювати, оскільки розгляд позову «є єдиним цивільним процесом, завданням якого є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушеного права».

Politeka повідомляла про те, що багато відомих інтернет-магазини в Україні працюють з грубим порушенням законодавства. Серед найпоширеніших порушень – відмова видавати фіскальні чеки, спроби приховати власників магазинів і відсутність документів про проходження відповідності товару.

Про це йдеться в дослідженні громадської організації «Союз споживачів України».

Організація перевірила українські інтернет-магазини, які продають споживчу електроніку, на предмет дотримання законодавства у сфері охорони прав споживачів. Експерти перевірили 20 найпопулярніших українських інтернет-магазинів і виявили безліч порушень. Магазини порушують правила, пов’язані з видачею чеків, поверненням, доставкою і навіть формою господарювання.