Уряд заборонив банківську комісію при монетизації субсидій

5 лет назад 0

У Кабміні відповіли на нагальне питання.

У Кабінеті міністрів України виключають можливість банківських комісій при монетизації субсидій, передає сайт "Znaj.ua".

Так, у Кабміні спростували, що державний "Ощадбанк" буде брати комісію при монетизації субсидій. 

"В "Ощадбанк", якщо він не представлений у вашому населеному пункті, їхати не потрібно. Через уповноваженого представника управління соцзахисту в сільській/селищній раді можна подати новий пакет документів — у травні 2019 всім чинним субсідіантам, або новим нинішнім заявникам — і фахівці зроблять все самостійно", — йдеться в повідомленні.

Разом з тим варто відзначити, що з Нового року в Україні стартувала монетизація субсидій, яка була однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Тепер пільги від держави на оплату компослуг надаватимуть "живими" грошима, вони надходитимуть на рахунки громадян в "Ощадбанк".

Механізм призначення субсидії залишається незмінним, змінюється тільки алгоритм виплати. Як пояснюють в Мінсоцполітики, монетизація буде здійснюватися в три етапи.

Перший етап

З 1 січня 2019 року позачергово пільги отримають ті родини, які звернулись за знижкою вперше.

Субсидія буде надходити на персональний аккаунт одержувача в "Ощадбанку", який буде розраховуватися за субсидианта з постачальниками комунальних послуг і відразу інформувати SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку. Тим сім'ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця платити свій обов'язковий платіж окремо за кожний вид послуги.

Держава через "Ощадбанк" буде оплачувати частину комуналки. Після чого про всю решту, яку повинні сплатити українці, працівники банку їх повідомлять письмово.

Други етап

З 1 травня монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже не перший рік, у тому числі користується допомогою у літній період.

Третій етап

З 1 жовтня запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен субсидіант отримає "живими" грошима все, що зміг зекономити за опалювальний період.