ЗСУ відбили атаки ворога і продовжують утримувати позиції на лівобережжі Херсонщини: відбулось 33 бойових зіткнення – Генштаб

5 месяцев назад 0

На фронті в Україні 21 листопада станом на 18:00 відбулося 33 боєзіткнення.  Російські окупаційні війська намагалися вести атаки на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському, Шахтарському, Запорізькому напрямках .

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку й наступальні (штурмові) дії на Бахмутському, завдають противнику втрат і виснажують його вздовж усієї лінії зіткнення.  Наші воїни утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області . Про це в  ввечері 21 листопада (636-а доба повномасштабної війни) повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Пресслужба підкреслила: ЗС РФ не дотримуються законів і звичаїв війни, використовують проти українців тактику терору, відкривають вогонь як по військових, так і по цивільних об'єктах країни.

На 18:00 ворог завдав  чотири ракетні та 37 авіаційних ударів , здійснив  19 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

У ніч на 21 листопада окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши  чотири зенітні керовані ракети С-300, крилату ракету "Іскандер-К" і 10 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 . Наша ППО збила "Іскандер" і дев'ять дронів-камікадзе.
Крім того, противник атакував  ракетами Х-31П припортову інфраструктуру Одеси й Білгород-Дністровського району.

У Генштабі обстановку на сході та півдні країни назвали складною.

На  Волинському й Поліському напрямах ситуація без суттєвих змін, формування ворожих наступальних угруповань не фіксувалося. Частина ЗС Білорусі виконує завдання у прикордонних з Україною районах.

На  Сіверському та Слобожанському напрямах противник зберігає військову присутність на прикордонні, веде диверсійно-розвідувальну діяльність, встановлює додаткові мінно-вибухові загородження. Війська Російської Федерації завдали авіаційний удар у районах сіл Леонівка й Попівка на Чернігівщині. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Клюси, Блешня, Леонівка, Бучки, Грем’яч Чернігівської області, Волфине, Біловоди, Басівка, Могриця Сумської області, Ветеринарне, Бударки Харківської області.

На  Куп'янському напрямку окупанти вели штурмові дії в районах Сіньківки та на схід від Петропавлівки, де захисники нашої країни відбили три атаки. Під артилерійським і мінометним вогнем було понад 10 населених пунктів. Серед них Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області.
На  Лиманському напрямку ЗС РФ вели штурмові дії біля Сіверська на Донеччині, успіху не мали. Ворог здійснив авіаційний удар у районі Серебрянського лісництва на Луганщині. Від артилерійських і мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, у тому числі Макіївка, Невське Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва, Спірне Донецької області.

На  Бахмутському напрямку українські воїни відбили п'ять атак противника поблизу Кліщіївки й на схід від Південного. Під артилерійським і мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, у тому числі Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Дружба, Південне на Донеччині.

На  Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії на схід від Новобахмутівки, Авдіївки, Північного й Первомайського, де Силами оборони відбито вісім атак. З артилерії та мінометів російські загарбники обстріляли понад 15 населених пунктів. Серед них Керамік, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На  Мар'їнському напрямку безуспішні штурмові дії загарбники проводили в районах Мар'їнки й Новомихайлівки. Там Сили оборони України відбили 15 атак. Під артилерійським і мінометним вогнем окупантів опинилися такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка.

На  Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії на захід від Старомайорського. Під ворожим артилерійським і мінометним вогнем було приблизно 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне на Донеччині.

На  Запорізькому напрямку штурмові дії ЗС РФ вели в районах сіл Роботине та Кам'янське, успіху не мали. У районі Урожайного Запорізької області ворог завдав авіаційного удару. З артилерії та мінометів обстріляв 25 населених пунктів, серед них Лугівське, Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Кам’янське, Приморське Запорізької області.
На  Херсонському напрямку окупанти вдарили з авіації біля Зміївки, Новоберислава, Козацького. Артилерійських обстрілів зазнали Херсон, Берислав, Іванівка, Понятівка, Антонівка Херсонської області й Очаків Миколаївської області.

У ГШ ЗСУ додали, що на тимчасово окупованій території Луганщини загарбники продовжують Херсон, Берислав, Іванівка, Понятівка, Антонівка Херсонської області та Очаків.

"Із метою посилення морального тиску на українських мешканців Луганської області та примушення їх до отримання громадянства РФ так званий російський окупаційний уряд ухвалив рішення, що отримати компенсацію для придбання вугілля та дров на опалювальний період зможуть лише ті громадяни України, які погодились отримати російський паспор" , – розповіли військові.
Протягом доби  авіація Сил оборони завдала удар по пункту управління, шість ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і два – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи  ракетних військ уразили три райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також боєприпасів противника.