188 тисяч гривень втратили жителі Херсонщини через шахраїв

6 месяцев назад 0

Майже щодня поліція Херсонщини реєструє заяви, пов'язані з шахрайством із банківськими рахунками. Аферисти телефонують, називаються працівниками служби безпеки фінансових установ, розповідають про блокування картки або намагання сторонніх осіб зняти кошти, після чого дізнаються реквізити та знімають усі заощадження. Також почастішали шахрайства за схемою «ваш родич у біді». За останні дві доби четверо жителів області втратили усі заощадження через ці шахрайські схеми.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Мешканці Херсона та Станіслава потерпіли від «банківських» шахраїв, які зателефонували заявникам та повідомили про блокування рахунків через спроби невідомих зняти гроші. Для убезпечення рахунків аферисти дізналися у потерпілих реквізити банківських карток, після чого з рахунку херсонця зникло 160 тисяч гривень, а житель Станіслава втратив 19 тисяч гривень.

Шановні громадяни! Якщо вам зателефонує невідома особа та повідомляє про заблокування картки чи намаганні сторонніх зняти кошти з вашого рахунку, радимо:

— одразу ж припинити розмову та особисто зателефонувати оператору кол-центру вашого банку (номер гарячої лінії вказаний на вашій картці чи на офіційних сайтах банків);

— не називати паролі входу до вашого електронного кабінету або мобільного додатку;

— за жодних обставин не повідомляти будь-які конфіденційні дані банківської картки, працівники банку ніколи не телефонують і не питають про це;

— не відповідати на SMS-повідомлення, надіслані нібито від банку, в яких вас просять надати персональну інформацію. Також не переходьте за посиланнями, які отримали у SMS-повідомленні або месенджері нібито від банку.

Жертвами шахрайства у соцмережах стали двоє жителів обласного центру. Їм надійшли повідомлення зі сторінок відповідно двоюрідного брата та подруги, які просили в борг 4 тисячі та 5 тисяч гривень нібито на лікування. Заявники спочатку перерахували кошти, а потім подзвонили цим людям та дізналися, що їх сторінки взламали і гроші вони не просили.

Радимо не перераховувати гроші нa невідомі рахунки, а спочатку обов’язково зв'язатися з людиною, яка нaписaлa повідомлення з проханням про фінансову допомогу чи з її родичами.

За усіма фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» ККУ.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати на «102». Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки повідомлень, посилання на шахрайську сторінку тощо. Не дайте себе ошукати!