30% пошкодженого обстрілами й затопленого житла в Херсоні – непридатне для проживання

8 месяцев назад 0

У Херсоні продовжують приймати й обробляти заявки на компенсацію наслідків пошкодженого житла. І хоча держава передбачає певні кошти, люди кажуть, що їх недостатньо, аби відновити втрачене.

Як повідомляє ХМВА з посиланням на начальника управління капітального будівництва Херсонської міськради, заступника голови комі­сії з обстеження і надання компенсації жителям Херсонської громади за пошкоджене житло Дениса Холодова, від населення прийнято 2050 заявок на отримання компенсації. Із них 406 заявок ще не опрацьовано.

Сама заявка оформлюється протягом 5 хвилин, якщо є всі документи, визначені Постановою Кабміну. Далі триває робота комісії з обстеження, засідання самої комісії і визначення розмірів компенсації.

Компенсація передбачає отримання коштів для відновлення тримальних стін, оздоблення приміщень. Враховані також прилади, необхідні для облаштування побуту (змішувачі для води, газові колонки, бойлери).

За словами Холодова, загалом 70% житла, щодо якого звертаються за компенсацією, визнають обмежено придатним для проживання, яке потребує капітального ремонту. 30% житла – зруйноване та непридатне для проживання.

Херсонка Ольга каже, що її будинок, який повністю був затоплений, визнано обмежено придатним для проживання. Вона в розпачі, адже подавала на компенсацію, якої зовсім не вистачає, щоб відновити втрачене. Ба більше – коштів вона ще не отримала, а скоро почнеться сезон дощів, потім зима… Жінка вже навіть не розраховує, що буде зимувати у своєму колись затишному будинку.