60 днів безперервної оборони на лівобережжі Херсонщини: історія військового медика

3 месяца назад 0

6 грудня 2023 року військовий медик Олександр Дзензель за наказом разом із групою морпіхів відправився на лівобережжя Херсонщини в район Кринків. І лише 5 лютого 2024 року його евакуювали назад.

Історією військового медика на сторінці підрозділу БпЛА «Грифон» 501 Окремого Батальйону Морської Піхоти ЗСУ.

За цей час Олександр облаштував стабпункт в одному з підвалів, де надавав першу медичну допомогу пораненим військовим. Також він організовував спеціальні групи для евакуації українських солдатів.

Після того, як командир групи та весь сержантський склад отримали поранення й не могли далі виконувати бойові завдання, Олександр Дзензель взяв командування на себе. 

“Неодноразово ризикуючи власним життям, він зумів організувати оборону. По радіозв'язку коригував роботу нашої артилерії, а також роботу наших пілотів FPV-дронів”,  – пишуть у“Грифон”. 

Окрім цього, 30 грудня самотужки знешкодив двох військових РФ, водночас отримав поранення ноги. Від евакуації військовий медик відмовився, бо не хотів залишати бойових побратимів.

“Пробув у Кринках з пораненням, яке постійно кровоточило та дошкуляло. Він самотужки робив собі перев'язки та надавав допомогу своїм побратимам, які були разом з ним” , – йдеться в повідомленні. 

Також зазначається, що не зважаючи на власне поранення, Олександр неодноразово брав участь у відбитті російських штурмів і в контратаках.

Як інформують військові, коли окупаційні війська знищили їхню позицію, Олександр Дзензель самотужки знайшов нове укриття для своєї групи, облаштував і приготував його для оборони. 

У новорічну ніч, знайшовши пакет з тушкованкою, він привітав своїх 5 побратимів з 2024 роком і подарував їм кожному по банці.

“І лише 5 лютого цього року його евакуювали на правий берег з пекла Кринок”,  – пишуть у “Грифоні”.

  • Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків. 
  • Проте в грудні почали з'являтися інтерв'ю українських військових щодо ситуації на лівобережжі Херсонщини. 16 грудня у New York Times опублікували інтерв'ю з кілька українськими морпіхами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 17 грудня, Командир роти ударних БпАК «Птахи Мадяра» сказав, що він обурений цією статтею та назвав її маніпулятивною. 
  • 21 грудня офіцер однієї з бригад ТРО, яка працює на Херсонщині, розповів, що глобальних успіхів на цьому напрямку немає, адже в окупаційних військ більше артилерії й технічних засобів.
  • Речниця ОК«Південь» Наталія Гуменюк розповідала, що наразі для ЗСУ просування на лівобережжі Херсонщини не є пріоритетом.
  • Німецький "BILD" писав, що плацдарм у Кринках на лівобережжі Херсонщини став однією з найбільших пасток для збройних сил РФ за всю війну.