Адаптуватися у новому місті допомогла робота на соціальному підприємстві: історія переселенки з Олешок

6 месяцев назад 0

Олена Йолкіна виїхала з тимчасово окупованих Олешок на Херсонщині наприкінці квітня 2022 року. Адаптуватись до життя у новому місті було важко, але саме тут жінка знайшла роботу за фахом. Вона працює швачкою в Одесі.

Переселенка з тимчасово окупованих Олешок  Олена Йолкіна працює швачкою на соціальному підприємстві в Одесі. Після виїзду вона півтора року намагалась адаптуватись до життя у новому місті.

"У мене був дуже тяжкий емоційний стан. Я не могла відразу піти на якусь роботу. Я дуже довго приходила до себе. Перша моя і найважливіша ціль була, з якою я прийшла, це надання психологічної допомоги. В цьому фонді працювали психологи, до яких я звернулася і вони мені дуже допомогли. Я реагувала на кожен звук. У нас вікна виходять на вулицю там, де бруківка. Машини їдуть — я підскакую. Щось десь стукнуло-грюкнуло — я підскакую" , — розповідає Олена. Одеса. Переселенка з Олешок Олена Йолка показує свої роботи, жовтень 2023 року Фото: Суспільне Херсон
З Олешок Олена з родиною виїхала наприкінці квітня 2022 року. Вона не могла залишатися поруч з російськими окупантами.

"У мене рідний брат проживав у Ірпені. Що там відбувалося було нам відомо не з новин, а конкретно від рідної людини. І коли ми побачили, що дуже багато росіян заїхало до міста Олешок, для мене було неприємно знаходитися поряд з ними, мені не хотілося відчувати цього тиску", — говорить жінка. Одеса. Переселенка з Олешок Олена Йолка поряд із столом закрійника, жовтень 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Соціальне підприємство, де зараз працює Олена, заснував благодійний фонд "Вітри змін", розповідає маркетологиня з Херсона  Юлія Гладка . Тут шиють постільну білизну, піжами та халати.

"Спочатку тут працювали лише ромські жінки. Але з початку повномасштабного вторгнення, коли до Одеси приїхала велика кількість внутрішньо переміщених осіб, на підприємство почали приходити і дівчата ВПО. Так ми і зробили свій великий і досить дружній колектив. Це не тільки проєкт, який допомагає жінкам знайти роботу, а він допомагає інтегруватися",  — сказала Юлія Гладка. Одеса. Переселенка з Олешок Олена Йолка шиє білизну, жовтень 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Олена має фах швачки-закрійниці, але до повномасштабної війни вона працювала продавчинею у ювелірному магазині. Говорить – зараз почала займатися улюбленою справою.

"Шити мені подобається. Я згадала, що вміла колись робити. Ти займаєшся роботою, ти відволікаєшся. Можна сказати, що це як моє хобі. Це дуже приємно", — ділиться жінка.

Будинок родини Олени в Олешках не лише потрапляв під обстріли, а й був затоплений після підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Проте жінка не полишає мрію про повернення додому після перемоги України.