Актуальне про газ: проблеми нарахувань, тарифи,нові постачальники

3 года назад 0

В одному з номерів «Гривна» розповіла читачам, чому важливо повідомляти щомісяця дані газових лічильників «Херсонгазу». Але в читача з Херсона Сергія виникло додаткове запитання, й він попросив нас допомогти.

Нагадаємо: передавати показники лічильників газу потрібно з 1 по 5 число щомісяця оператору газорозподільної мережі – «Херсонгазу».

Якщо споживач не надав своєчасно ці дані, то йому обраховується планове споживання за визначеною формулою, й ці показники також потрапляють на загальнодержавну інформаційну платформу й у подальшому корегуванню не підлягають. Із огляду на те, що на ринку газу ціна на газ як товар щомісяця змінюється, постачальникам теж буде неможливо здійснити зміни в обсягах споживання. Тому для уникнення непорозумінь або «неправильних» нарахувань із боку постачальників треба своєчасно надавати фактичні показники лічильника.

Наш читач Сергій повідомив, що не проживав у своїй квартирі певний час і не платив за газ, тому що ним не користувався, також не повідомляв показники лічильника. На його подив йому виставили за газ велику суму до сплати – нараховано зовсім не по-середньому. Чи треба йому платити цю суму?

Щоб не переплачувати за обсяг газу, який абонент не використав, краще звернутися до абонслужби «Херсонгазу» з квитанціями про останню оплату. Скоріше за все, до такого абонента прийде контролер, щоб перевірити показники лічильника. Їх звірять із нарахуваннями та оплатою й зроблять перерахунок. Отже, щоб уникнути таких проблем, краще надавати показники лічильника (вносити ті самі цифри) вчасно й щомісяця, навіть якщо ви не користувалися газом.

ТАРИФИ ЗМІНИЛИ ЗАДНІМ ЧИСЛОМ
«Нафтогаз» – постачальник блакитного палива певній кількості споживачів на Херсонщині, на підтримку ініціативи уряду щодо зниження ціни на газ із 1 лютого до 31 березня 2021 року вирішив зменшити ціни для споживачів уже в січні. Й зробив це заднім числом. Тож, клієнти компанії платитимуть за спожитий об’єм газу в січні за ціною 6,86 грн/куб. м із ПДВ, без вартості розподілу (доставки). Це замість раніше встановленого тарифу на січень – 7,22 грн. А вартість газу від постачальника «останньої надії» в січні також знижена до 6,99 грн/куб. м.

Уже всім абонентам зроблено перерахунок платежів. Якщо навіть ви заплатили за січень по 7,22 грн/куб. м, то у вас з’явився залишок від оплати – врахуйте його під час сплати за лютий. Усі нарахування за газ дивіться в своїх особистих кабінетах на сайті «Нафтогазу» чи чекайте платіжок від компанії.

ПОСТАЧАЛЬНИКА ГАЗУ ПОЗБАВИЛИ ЛІЦЕНЗІЇ
Через нестабільні ціни на блакитне паливо на ринку газу деякі постачальники газу, які пропонували споживачам приєднатися до них, не витримали конкуренції та припинили приймати нових абонентів. Їх не влаштувала гранична вартість 6,99 грн за куб, яку встановив Кабмін до кінця березня. А деяких постачальників за занадто високі ціни контролюючі органи притягли до відповідальності, інших – взагалі залишили без ліцензії. Зокрема 12 лютого НКРЕКП у відповідь на системні порушення з боку ТОВ «Смарт Газ Систем» вимог законодавства прийняла рішення про позбавлення ліцензії дочірньої компанії «Мелітопольгазу», яка постачала паливо 74 тис. побутових клієнтів у Мелітополі та районі Запорізької області. Позапланова перевірка «Смарт Газ Систем» встановила, що компанія без згоди та навіть відома клієнтів включала їх до свого реєстру побутових споживачів. Зокрема навіть клієнтів, які на той момент самостійно змінили постачальника газу на компанії з вигіднішими цінами.

СВІЙ ПОСТАЧАЛЬНИК ГАЗУ НА ХЕРСОНЩИНІ
Але надійним постачальником електроенергії та газу на Херсонщині залишається Херсонська обласна енергопостачальна компанія. Вкласти договір із компанією на постачання газу для мешканців Херсонщини можна з будь-якого місяця. Якщо ви не користуєтесь Інтернетом, то це можна зробити в Центрах обслуговування ХОЕК, де ви раніше вирішували питання щодо електропостачання.

На сайті ХОЕК працює розділ «Постачання природного газу» (https://khoek.ks.ua), де можна знайти всю корисну інформацію. Для реєстрації послуги газу можна особисто відвідати Центр обслуговування споживачів ХОЕК або відправити пакет документів – заявку на зміну постачальника, копії паспорта, ідентифікаційного коду та документів на право власності на приміщення на електронну пошту за адресою: gaz@khoek.ks.ua.

Головний офіс підприємства знаходиться: м. Херсон, вул. Перекопська, 17

Гривна