Аптечну мережу відновили на деокупованій Херсонщині

9 месяцев назад 0

У деокупованих районах Херсонської області вже вдалося відновити аптечну мережу. Зараз там працюють 67 аптечних пунктів. З них 44 — у самому Херсоні, який перебуває майже під невпинним вогнем терористичної росії. І ще 23 точки продажу медикаментів працюють у сільській місцевості. Проблему відновлення постачання ліків у регіон  під час спільної наради Департаменту охорони здоровʼя Херсонської ОДА, підрозділу ДЛС у Херсонській області та керівників обласних аптечних закладів.
Йшлося, зокрема, про проблемні питання з відновлення роботи аптек у віддалених населених пунктах області. Крім того, обговорили укладення аптечними закладами договорів з НСЗУ для роботи за програмою “Доступні ліки”.

Загалом за програмою «Доступні ліки» працює 26 аптечних пунктів, з них у м. Херсоні – 14, в яких пацієнти за рецептом можуть отримати необхідні лікарські засоби безкоштовно або з невеликою доплатою згідно Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (станом на 14 лютого 2023 року).

Особливою проблемою на сьогодні є реалізація постанови Кабінету міністрів України від 04.08.2023 р. №809 щодо роботи мобільних аптек у прифронтових населених пунктах, де немає аптечних закладів. Враховуючи складну безпекову ситуацію в області, приватні підприємці не хочуть ризикувати життям та здоровʼям своїх працівників. Тому не відправляють своїх колег у райони, які перебувають під постійним вогнем.

Відтак місцевому населенню доводиться розраховувати хіба на активність волонтерів та благодійних організацій, які час від час доправляють ліки на лінію фронту. Відновити повноцінну аптечну мережу на передовій поки нереально.