Архангельський аграрний ліцей на Херсонщині планують відновити

4 месяца назад 0

Архангельський професійний аграрний ліцей, що знаходиться в селищі  Бериславського району, є одним із провідних закладів фахової освіти Херсонщини. Зараз він працює онлайн, корпуси зазнали руйнування через російські обстріли. Нещодавно з’явилася надія на відновлення та повернення учнівської та педагогічної спільноти до рідних стін.

На початку січня 2024 року при ХОВА почала працювати регіональна рада з питань розвитку професійної та професійно-технічної освіти Херсонщини, куди увійшли керівники закладів освіти різних рівнів, роботодавці, влада. На порядку денному – опрацювання нової мережі закладів освіти, яка б відповідала напрямам, що будуть стратегічними для економіки регіону, дозволять зберегти освітянські кадри та виховати потрібних громадам фахівців. Над пріоритетами розвитку ще доведеться попрацювати як на рівні держави, так і на місцевому, але вже зараз зрозуміло, що одним із напрямів буде аграрний сектор. Це традиційно для Херсонщини.

Такий вигляд  (на фото) сьогодні має один із найпотужніших закладів профтехосвіти Херсонщини – розбитий, зі зруйнованими навчальними корпусами Архангельський професійний аграрний ліцей у Бериславському районі.


Ці знімки за результатами свого візиту оприлюднив заступник голови ХОДА Володимир Клюцевський. Він відвідав ліцей і зустрівся з його директором Олегом Собчуком, з яким обговорили проблемні питання функціонування в умовах війни.

Заклад має потужну історію та досвід підготовки висококваліфікованих фахівців з найкращим навчально-практичним центром. Зараз майже все знищено, але педагоги продовжують освітній процес. Наразі дистанційно тут навчаються майже 200 учнів за чотирма пріоритетними сільськогосподарськими спеціальностями.

«Повоєнна відбудова сільських територій має починатися з виробництва та створення нових робочих місць. І аграрна економіка при цьому має зіграти вирішальну роль. На нашу думку, цей заклад профтехосвіти потребує першочергового відновлення», — Клюцевський.
Поки що про якийсь конкретний проєкт відбудови не йдеться. Лише триває вивчення ситуації. Але надія є.

Фото зі сторінки у Фейсбук Володимира Клюцевського