Багатьох українців уже найближчим часом позбавлять права на відстрочку від мобілізації

5 месяцев назад 0

Чимало українських військовозобов'язаних чоловіків мають право на відстрочку від мобілізації з тих чи інших причин. Це можуть бути сімейні обставини, проблеми зі здоров'ям або період стаціонарного навчання у вищому навчальному закладі. Проте найближчим часом Верховна Рада має намір переглянути і скоротити список причин для відстрочки від мобілізації.

Про це, зокрема, повідомила у своєму Facebook народний депутат Мар'яна Безугла. За словами депутатки, відповідний законопроект уже готовий і найближчим часом буде зареєстрований у Верховній Раді.

А з огляду на ту обставину, що фронт катастрофічно потребує нового поповнення, то й зволікати із розглядом цього законопроекту депутати, ймовірно, не стануть.

Які положення містить новий законопроект?Цей документ суттєво звужує коло військовозобов'язаних осіб, яким надається відстрочка від мобілізації.

Зокрема, він містить такі моменти:

  • Студентів вишів, які здобувають другу або третю вищу освіту, позбавлять права на відстрочку від мобілізації.
  • Буде скорочено коло осіб, які мають право на відстрочку у зв'язку з доглядом за особами з інвалідністю 1 та 2 групи, або за особами, які потребують постійного догляду. Зокрема, тепер чоловік, який доглядає батьків дружини, втратить право на відстрочку від мобілізації. За ним залишать таке право лише в тому випадку, якщо він доглядає своїх власних батьків.
  • На військовий облік ставитимуть осіб, які засуджені за деякими кримінальними статтями, у тому числі й тих, що засуджені умовно.
  • Скасують заборону на надання відомостей про реєстрацію місця проживання або місця тимчасового перебування призовниками, військовозобов'язаними та резервістами під час укладання трудового договору.
  • Розширять список осіб, які підлягають постановці на військовий облік.