Без відпустки та вихідних за майже два роки війни. Лікар-анестезіолог розповів про роботу під час окупації Херсона

6 месяцев назад 0

10 днів відпустки за майже два роки повномасштабної війни. Так працює завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Херсонської міської лікарні Андрій Сис. На відпочинок та вихідні не було часу, адже з початку повномасштабного вторгнення у відділенні лишились працювати троє з п’яти лікарів.

Андрій Сис  працює 12 років працює у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. Прийшов сюди, після закінчення вишу у 2011 році. Його найдовша зміна розпочалась 24 лютого 2022 року.

"З повномасштабного вторгнення, з початку великої війни ми працювали без відпустки, тому що з п'яти лікарів нас залишилося троє. Навантаження було велике. Для відпустки не було часу. 24 числа ми всі приїхали на роботу. 25-го, коли місто було пусте, ми теж їхали на роботу. Потім чергували по дві, по три доби. Тому що в перші тижні це було небезпечно — пересуватися по місту. Але ми їхали на роботу, виконували свої обов’язки", — згадує лікар.

Андрій Сис говорить, працювати під час тимчасової окупації Херсона було важко. Не вистачало ліків та крові.

"Під час окупації, коли ми працювали, у нас були проблеми із препаратами крові і взагалі з медикаментами. Тому що окупанти не пропускали допомогу від нашої держави (від України), а своїх медикаментів вони не привозили" , — розповів медик.

У відділенні, під час окупації Херсона, вони надавали допомогу трьом пораненим українським військовим.

"Ми допомагали, особливо під час перших днів. Пораненим з Бузкового парку, де тероборона була наша розстріляна, надавали допомогу. Це було небезпечно, але це наша робота. Ми їх зайвий раз не показували. Бувало потім і діагнози міняли",  — сказав Андрій Сис. Херсон. Лікар Андрій Сис спілкується з медсестрою, 6 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
Співпрацювати з окупаційною владою завідувач відділення анестезіології відмовився.

"Вони пропонували з ними їхати на лівий берег там працювати. З нашого відділення з ними ніхто туди не поїхав. Тільки декілька людей з нашої лікарні. Я — українець, я вірний Україні",  — говорить лікар.

Він розповідає, попри небезпеку, виїжджати до іншого міста не буде, адже херсонці потребують щоденної допомоги.

"Ми надаємо допомогу абсолютно усьому профілю хвороб, в тому числі і поранених. Зараз, слава богу, трошки менше поранених, ніж раніше. Ми надаємо допомогу і пораненим, і пологовий у нас є. Тобто ми в кесаревих розтинах знеболення проводимо, і хірургічним, і травматологічним хворим. Зараз у більшості випадків травматологія працює інтенсивно. У нас функціонує центр діабетичної стопи, де люди з цукровим діабетом лікуються. Також хірургічний профіль",  — розповів Андрій Сис.

Кілька тижнів тому, він вперше з часів повномасштабного вторгнення 10 днів був у відпустці та зміг провідати батьків.