Безпекова ситуація на Херсонщині.Укриття. Розмінування

3 месяца назад 0

Олександр Прокудін розповів про безпекову ситуацію на Херсонщині. Укриття в Херсонській області це є тема номер один. В червні 2023 року безпекове становище на Херсонщині визначалось як незадовільне. Але станом на зараз ведеться робота , й вже більше 500 споруд-сховищ,найпростішіх укриттів більшість з яких вже готові до використання.

" Це болюча та найактуальніша тема для Херсона "-каже голова Херсонської ОВА.

На цей рік вже 107 укриттів повністю придатні для користування. На 11 об’єктах ще тривають роботи. Ще 24 в стані проектування. В місті немає повітряних тривог ,бо по Херсону постійно б’ють з артилерії чи з танка. Тому в місті встановюють мобільні укриття. В Херсоні найбільша кількість мобільних укриттів по Україні. Маємо 300 укриттів ,з ним 188 встановлено в громадах. Так як в селах відсутні стаціонарні сховища, мобільні укриття встановлюють біля пунктів незламності та на зупинках, саме де є скупчення людей.

Колосальна робота проведена з розмінування територій. Третина правобережної Херсонщини наразі розмінована . Це 107 тис га саме сільськогосподарських земель і 203 тис га всієї території.

" Рік тому було долучено 10 груп розмінування та 80 соперів , то зараз працює 250 груп розмінування та 1164 сопери на Херсонщині. Дуже допомагають сили оборони України, військові розмінувальники, ДСНС, поліція, гуманітарне розмінування. Працюємо й з міжнародними донорами, затягуємо всі компанії які нам можуть допомогти в цьому. В той же час ще потрібно машине розмінування, людський ресурс. Ще некажучи поки про лівий берег. "-звітує Олександр Прокудін.

Створено координаційний штаб розмінувальників. Херсонська ОВА долучає до процесу державні органи, генеральний штаб ,збройні сили України для збільшення ресурсу розмінування територій. По кожній громаді є окремий план розмінування. Сама громада вирішує першочерговість ділянки, де група розміновує сектор.