Білі крила»: жителі Олешок на Херсонщині заснували благодійний фонд, щоб допомагати тим, хто лишається в окупації

4 месяца назад 0

До повномасштабного вторгнення Андрій Книга мав родинний бізнес на лівому березі Херсонщини — базу відпочинку у лісі. З рідних Олешок довелось виїхати. На підконтрольній території допомагають тим, хто лишається в окупації.

Волонтери херсонського благодійного фонду "Білі Крила" допомагають жителям тимчасово окупованих Олешок. Керівник проєктів фонду  Андрій Книга розповідає, організацію заснував разом із сестрою та друзями після звільнення Херсона.

"Наразі у нас є можливість працювати лише з Олешками. Добратися кудись далі немає можливості. У нас нема такої команди в інших місцях. Саме тому, що ми самі уродженці Олешок, у нас там лишились друзі. Ми переказуємо гроші за допомогою додатків банків, інтернет-додатків нашим людям там. У них є можливість зняти готівку через "мінял". Вони міняють на рублі, і потім є можливість робити якісь закупівлі. Також волонтери там здійснюють адресну доставку маломобільним людям або тим, у кого нема можливості прийти самостійно" , — розповів керівник проєктів. Затоплені тимчасово окуповані Олешки, Херсонщина, червень 2023 року. Фото надав Андрій Книга
За його словами, після підриву російськими військовими Каховської ГЕС жителі Олешок перебралися до центральної частини міста.

"Після підриву ГЕС ніхто не очікував, що будуть аж такі страшні наслідки. Місто буквально за годину, за хвилини прийшла хвиля і затопила. У знайомих в будинку в Олешках рівень води стояв вище даху. З того часу багато людей виїхало. Наша команда знайшла однодумців, об’єдналися. Створили телеграмканал "Евакуація. Лівий берег", допомагали багато з евакуацією. Було дуже багато волонтерів. Це був той момент, коли дуже багато людей об'єдналися і допомагали", — розповів Андрій Книга. Знищене майно внаслідок затоплення через підрив військами РФ каховської ГЕС в Олешках, Херсонщина, червень 2023 року. Фото надав Андрій Книга
Зв'язок з Олешками вдається підтримувати завдяки сигналу українських мобільних операторів, який пробивається з підконтрольного Україні правого берега.

"Світла в місті немає. Після підриву ГЕС його не було. Потім його відремонтували на якийсь тиждень-два. Потім його знову не було, ремонтують місцеві люди, які там колись в РЕС працювали. Люди з'єднують ті дроти і дають змогу жителям отримати хоча б світло. Завдяки тому, що є газ, люди там вже приловчилися, купляють генератори. У кого є там магазини, хто передає. Перероблюють ті генератори на роботу від природного газу і таким чином надають світло сусідам. Також там можна прийти зарядити павербанк" , — сказав волонтер. Продуктові набори, які отримав житель Олешок, Херсонщина, літо 2023 року. Фото надав Андрій Книга
Роботи в Олешках немає, ціни, особливо на ліки, високі. Частина містян лишається на лівому березі, бо люди бояться втратити домівки.

"Нещодавно у нас відбулася трагедія — "приліт" у наш гуманітарний хаб. Загинула там волонтерка. Не таке тяжке поранення. Її доставили з Олешок до Скадовська, ми думали, що все буде добре, але на наступний день вийшли на зв’язок зі Скадовськом і отримали інформацію, що вона загинула через нестачу крові. Елементарно у лікарнях росіяни забирають кров і якщо в тебе навіть не таке важке поранення, скоріш за все ти не виживеш", — згадує Андрій Книга. Продукти і ліки для жителів тимчасово окупованих Олешок, Херсонщина, літо 2023 року. Фото надав Андрій Книга
Гроші для закупівлі ліків, продуктових та гігієнічних наборів для жителів Олешок до благодійного фонду надсилають з усіх областей України. Також допомагають і жителі Олешок, які виїхали на підконтрольну територію.