Бобровий Кут: як відновлюють село на Херсонщині (ВІДЕО)

7 месяцев назад 0

Село Бобровий Кут на Херсонщині відновлюють після 9 місяців російської окупації. У регіоні продовжують ремонтувати пошкоджені та повністю зруйновані військами РФ будинки місцевих жителів. Щоб люди могли швидше повернутись додому, з проведенням ремонтних робіт їм допомагають бригади із сусідніх регіонів. Вони в рамках державної програми “Пліч-о-пліч” замінюють покрівлі, встановлюють вікна та двері у пошкоджених будинках. Наступним на черзі буде зруйноване житло, інформує FREEДОМ.

Будівельна бригада демонтує розбитий дах у будинку Олексія. І перекривають його наново. За планом маємо ще відновити веранду та відремонтувати фасад. Село Бобровий Кут було під російською окупацією понад пів року — за цей час тут практично не залишилося будинків, що вціліли.

“Був приліт снаряда тут, на городі. І трохи тут руйнування. Відразу шибки посипалися навколо. А потім десь півмісяця залишалося до наших приходів, і взяли підпалили, і все” , — розповідає Олексій.
Олексій та його дружина до сусідньої Миколаївської області евакуювалися 4 квітня 2022 року. Додому наважилися повернутися лише у грудні, коли село звільнила українська армія, та його розмінували. На місці свого житла побачили згарище, уцілів лише сусідній будинок, який подружжя викупило незадовго до початку повномасштабної війни. Усередині його відновлюють самотужки. Зовні допомагає відбудовувати бригада із Дніпропетровської області.

Будівельники працюють і у дворі Олени. Відновлюють пошкоджений російськими військами будинок. Усю окупацію жінка із сім’єю залишалася у селищі. Згадує, російська армія зайшла до Бобрового Куту 16 березня 2022 року. Тоді тут побачили перші танки. Гул, який супроводжував броньовану техніку, жінка пам’ятає й досі.

“У нас у будинку відчинилися двері. Діти прибігли, я не знала, що мені робити, кого насамперед заспокоювати, до кого йти. І невістка з сином були, і донька з онуками. І я не знала, що робити. Я схопила одяг, не знала чи дітей одягати, і куди з ними бігти” , — згадує Олена.
За словами жінки, російські військові вогонь відкривали просто задля розваг. На танках їздили вулицями, могли зупинитися навпроти будь-якого будинку і стріляли в нього, не розбираючись, хто знаходиться всередині. Це називали вченнями. Майже два місяці Олена з чоловіком жили у льоху.

“Вони стріляли з усього. Яка у них зброя була, з того вони й стріляли. Це все летіло через будинок. Виходимо, а у нас дріт. Я не розумію, але чоловік казав, що це дріт — танк коли стріляє — дріт летить, і так розкручується” , — каже Олена.
Після чергового обстрілу снаряд упав поряд із будинком. Після цього жити у ньому було неможливо.
Вже зараз село повертається до життя, каже Олена. Багато в чому і завдяки державному проєкту по відновленню “Пліч-о-пліч”. Його основною ідеєю є підтримка один одного з боку регіонів України. У будинку Олени будівельна бригада із Дніпропетровської області вже перекриває дах. Також завезли нові вікна та двері. Незабаром їх встановлять. І насамкінець відновлять фасад.