Бронювання від мобілізації у 2024 році: названо зарплату для отримання відстрочки від служби

4 месяца назад 0

В Україні готують фінансовий критерій для бронювання військовозобов'язаних українців. Названо зарплату, з якою можна розраховувати на відстрочку від мобілізації.

Колишній перший замміністра розвитку економіки Павло Кухта повідомив про обговорення фінансового ліміту для бронювання військовозобов'язаних. Запропоновано запровадити мінімальну суму податків у 6000 грн на місяць, що відповідає офіційній зарплаті близько 33 400 грн.

За даними видання Forbes, зараз в Україні під бронювання потрапляють лише працівники підприємств, які мають статус критично важливих. Оновлені умови бронювання можуть розглянути між першим та другим читанням законопроекту про мобілізацію.

За словами Кухти, йдеться про ініціативу щодо впорядкування мобілізації. Вона передбачає, що бронювання осіб, які сплачують великі податки, можна і навіть потрібно потрібно поширити на ФОП та резидентів "Дія.City" (IT-індустрія). Вказано можливість автоматично бронювати персонал при сплаті певного рівня податків.

Павло Кухта назвав бронювання високооплачуваних фахівців гарною спробою налагодити нові цивілізовані норми у суспільстві, яке входить у третій рік повномасштабної війни з Росією.

"Війна на виснаження — це війна економік, і ступенем ефективності в ній є рівень доходів, який людина створює для держави. Висмикуючи з економіки високопродуктивні кадри та відправляючи їх на низькі армійські посади, ми підриваємо власну обороноздатність" , — пояснив експерт.
Обговорюються й інші варіанти:

  • сплата роботодавцем близько 14,5 тис. грн ЄСВ;
  • офіційна заробітна платня від 35 тис. грн.

Аналогічний принцип може торкнутися ФОП, але критерії поки що невідомі. Зміна може стосуватися спеціального податкового режиму "Дія.City" на IT-сфері. Їм можуть запропонувати вибір: податок з прибутку 18% чи податок виведений капітал 9%. Еквівалент зарплати співробітника становитиме 3200 доларів.