«Будь ласка, звільніть пташок». На заході в Одесі говорили про полоненого журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпу

4 месяца назад 0

22 січня в Одесі презентували артпроєкт "Будь ласка, звільніть пташок". На заході говорили про полоненого журналіста з Нової Каховки Херсонської області Сергія Цигіпу. Російські військові затримали його у березні 2022 року.

Журналіст і письменник з Нової Каховки Сергій Цигіпа перебуває у полоні другий рік. Його історія стала однією з шістьох, яку розповіли в рамках артпроєкту, який презентували в Одеському краєзнавчому музеї. Акровірші, написані Сергієм у полоні, стали частиною проєкту. Один з них зачитала його дружина  Олена.

"На деяких стендах є його акровірші. Це роботи, які закликають про любов до України, про віру в Україну, про віру про те, що ми переможемо. За Україною сили добра, і перемога буде обов'язково за нами", — говорить Олена Цигіпа. Один з віршів полоненого РФ журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи, 22 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Російські військові забрали Сергія Цигіпу 12 березня 2022 року, коли він віз гуманітарну допомогу з Нової Каховки до Таврійська, розказала Олена.

"У його листах, які я отримала від людей, які звільнилися і мені їх передали, він розповідає про те, що його спочатку привезли до Новокаховської мерії й допитували в кабінеті мера. На той час там уже був окупаційний очільник Володимир Леонтьєв. В його присутності співробітники ФСБ допитували Сергія. І вже після цього, з 17 березня є відомості про те, що його вивезли до Криму" , — каже дружина. Дружина полоненого журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи Олена на презентації артпроєкту "Будь ласка, звільніть пташок", 22 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Наразі Сергій перебуває у Сімферопольському СІЗО №2, говорить Олена. Чоловік вже отримав вирок — 13 років, за статтею 276 "Шпіонаж і спротив СВО".

"Ми чекаємо апеляційний суд, який має відбутися 13 лютого. Дуже великих сподівань, що йому там щось зменшать чи скасують вирок, у мене там немає. Але я, як дружина маю за мету зробити все, що можу, щоб зменшити для нього термін його перебування. Після 13 лютого його скоріше за все вивезуть до Росії. Куди саме, я ще не знаю, бо за вироком у нього передбачена колонія суворого режиму", — розповіла Олена. Один з віршів полоненого журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи, 22 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Сергій Цигіпа з 2015 по 2017 роки служив у лавах ЗСУ, був майором у відставці. З початком повномасштабного вторгнення чинив інформаційний спротив російській окупації.

"Сергій зрозумів, що місто залишилося без захисту. І він як захист мав інформаційну зброю, нею користувався, як міг. Він писав відеозвернення, писав статті, він розповідав всю правду про окуповане місто",  — говорить жінка.

Організаторка артпроєкту "Будь ласка, звільніть пташок" в Одесі, голова асоціації жінок України "Дія"  Наталя Делієв а знає Сергія особисто. Говорить, на сьогодні таких як він, цивільних полонених 28 тисяч. Люди, які завітали до Одеського краєзнавчого музею, на підтримку полоненого журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи, 22 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
"Цей артпроєкт має таку назву, або як ми кажемо — звільніть цивільних полонених. Це шість героїв, які перебувають у російських тюрмах, серед них і Сергій Цигіпа. Їх 28 тисяч, але ми розповідаємо поки про шість, щоб люди розуміли та знали їх в обличчя. При чому цей артпроєкт зробила Катерина Сита, вона зробила цих полонених, як пташок, які у клітці. Вони мучаться, б'ються, але вилетіти не можуть і тільки ми всі разом можемо відкрити цю клітку, достукатися, щоб звільнили їх" , — каже організаторка.
 
Що відомо про Сергія Цигіпу ​12 березня 2022 року на Херсонщині у Новій Каховці зник журналіст Сергій Цигіпа. Після його затримання зв’язок із ним перервався. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні рідні дізналися, що він у полоні.

4 жовтня 2023 року в окупаційному Верховному суді Криму відбулося чергове засідання у справі журналіста Сергія Цигіпи. Окупаційна "влада" Криму звинувачує волонтера у шпигунстві за статтею 276 КК РФ. Окупаційний прокурор запросив для незаконно ув'язненого громадянина України 19 років увʼязнення.

6 жовтня 2023 року в окупаційному Верховному суді винесли вирок журналісту та волонтеру Сергію Цигипі. Окупанти засудили громадянина України до 13 років колонії.

Адвокати українського журналіста, волонтера з Нової Каховки Сергія Цигіпи, якого військові РФ утримують у полоні півтора року у СІЗО Сімферополя та засудили 6 жовтня до 13 років ув'язнення, готують апеляцію. Він завуальовано повідомляє родичам, що над ним там знущаються російські окупанти.​