«Буває страшно, але не їхати не можемо, це наш внесок у перемогу України». У селах Херсонщини працюють бригади лікарів

7 месяцев назад 0

У рамках проєкту "Мобільні бригади. Сексуальне та репродуктивне здоров'я" мобільні бригади лікарів проводять виїзні обстеження жінок у селі Лиманець на правобережжі Херсонщини.

Водій медичного автомобіля Юрій розповів, що кожна така поїздка – ризик для життя.

"Звісно, страшно: посадки та узбіччя заміновані, доріг немає, там працюють сапери" , – розказав чоловік.

За словами  місцевої жительки Ніни Гоголь , на приїзд лікарів у селі чекають, адже медичного обслуговування в них не було понад рік, а під час окупації амбулаторія не працювала.

"Зараз, після деокупації, до нас дуже часто приїжджають лікарі. Це важливо, люди не отримували медичної допомоги, а після окупації РФ обстеження вкрай необхідне. В Херсон поїхати можливості немає, тому що місто постійно під обстрілами, і багато медичних закладів потрапляють під обстріли, відповідно вони не працюють" , – каже жінка.

Місцева жителька  Ольга Смолінська розповідає, щоразу намагається прийти на прийом, пройти обстеження та отримати ліки.

"Тут неймовірне обслуговування, приймають, обстежують та дають ліки безплатно. Під час окупації взагалі не було доступу до ліків, їх не можливо було купити. Люди між собою ділилися, чим могли", – пригадує Ольга Смолінська.

Проєкт "Мобільні бригади. Сексуальне та репродуктивне здоров'я" реалізують за підтримки ООН. Робота почалася у вересні, розповіла  лікарка Тетяна Кабачок. У бригаді два лікарі і медсестра-акушерка.

"Основний напрямок роботи – надати жінкам гінекологічне обстеження і консультації з приводу гендерного та сексуального насилля під час війни. Ми надаємо контакти групи психологів, до яких можна звернутися з приводу тих чи інших питань за психологічною допомогою",  – розказала лікарка.

Перед початком проєкту лікарі пройшли психологічні курси, каже Тетяна Кабачок. За одну поїздку приймають до 20 жінок.

"Під час окупації РФ люди з цих районів не мали доступу до медичного обслуговування, тут спостерігається збільшення захворюваності. Ми їх виявляємо і допомагаємо в лікуванні. Часто буває страшно під час поїздок, але розуміємо, що люди потребують допомоги. Коли їдемо бачимо розбиті дороги, випалені землі, побиті дерева та села, заміновані узбіччя. Але їдемо, тому що це наш маленький внесок у перемогу", – говорить лікарка Тетяна Кабачок.

За цей час лікарі провели виїзні прийоми у населених пунктах Бериславського та Херсонського районів. Зокрема, у Білій Криниці, Високому, Чайкиному, Музиківці та Калинівському.