Частина полів досі затоплена. Про ситуацію з сільськогосподарською землею на Херсонщині

9 месяцев назад 0

На Херсонщині частина земельних ділянок досі затоплені. На полях залишається вода, яка не повернулася в річище Інгульця. Загалом було підтоплено внаслідок підриву Каховської ГЕС 1323 гектари сільськогосподарських земель.

Про це в марафоні "Суспільне Спротив" повідомив в.о.директора Департаменту сільського господарства Херсонської ОВА  Дмитро Юнусов .
За його словами, в основному були підтоплені рілля, особисті ділянки та ділянки для індивідуального садівництва. Також деяка частина пасовищ. Найбільша кількість цих земель знаходяться у прибережній смузі річок Дніпро та Інгулець.

"Зазнали затоплення елеватори, які знаходяться в природнозахисній смузі. Загалом було підтоплено 11 зерносховищ, потужність 358 тисяч тонн на добу. При настанні безпечних умов підприємства фіксують збитки" говорить в.о. директора Департаменту.
Як повідомив в марафоні "Суспільне. Спротив" фермер з  Херсонщини Олександр Литвиненко, поки коштів з відшкодування не отримали. Підготували документи на компенсацію та подали в департамент сільського господарства.

"У нас затопило 10 гектарів. Випомпування води у нас не було, вона сама зійшла. Просто річка розширилася до 4-5 кілометрів. Потім вода зійшла і за собою все понесла. Сад пропав: горіхи, груші, айва почала відбивати листочки", говорить фермер.
За словами Дмитра Юнусова, на земельних ділянках, які нині не підтоплені зробили аналіз щодо органічних властивостей, щоб зрозуміти, як вода вплинула на якості землі. Попередньо, ці землі придатні для сільськогосподарського використання.

Також, розглядають питання буріння свердловин (щодо садівництва або в теплицях), щоб відновити зрошення. Найбільша проблема це відсутність зрошення на більше ніж 320 тисячах гектарів, говорить Юнусов.

За попередніми підрахунками, для того, щоб провести першочергові заходи та відновити зрошення на правобережжі Херсонщини після підриву російськими військами Каховської ГЕС, необхідно приблизно 100 мільйонів гривень. Херсонщина без відновлення зрошення може перетворитись на пустелю.