Через дефіцит електроенергії у містах можуть відключити воду та каналізацію

2 месяца назад 0

Через дефіцит електроенергії в Україні можуть початися аварійні відключення на об'єктах критичної інфраструктури. А отже, у містах можуть відключити енергопостачання водоканалів — не буде води і перестане працювати каналізація. У зв'язку з цим громадян просять частково відмовитися від комфорту. Зокрема — від використання кондиціонерів.

Про те, що ситуація в енергосистемі критична, і що це загрожує хаотичним відключенням споживачів, попередив у соцмережі директор компанії YASNO Сергій Коваленко.
Учора, 4 червня, в енергосистемі була дуже складна ситуація — найскладніша за останні кілька днів. Сьогодні вона, ймовірно, кращою не буде, попереджає директор. Енергоспоживання в країні зросло через настання спекотної погоди. Люди стали більше користуватися охолоджувальними приладами, зокрема й кондиціонерами. Усе це збільшує навантаження на енергосистему і потребує додаткової потужності. А її немає.
Кожній області виділяють ліміти на споживання електроенергії. Однак ці ліміти перевищуються, особливо в пікові години. Тому енергетики змушені вдаватися до екстрених відключень. І може статися так, що доведеться відключати навіть об'єкти критичної інфраструктури, каже Коваленко.
"Я розумію, що на вулиці спекотно. Але історія така, що вже навіть постачання в об'єкти критичної інфраструктури під час екстрених може перериватися. Про це говорить "Укренерго". Подумайте про це наступного разу, коли будете вмикати кондиціонер" , — додав енергетик.

Адже критична інфраструктура – це підприємства, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів, у тому числі великих міст. Страшно уявити мегаполіс, в якому знеструмили систему водопостачання та каналізації, та ще й у розпал літа.