Через дії шахраїв жителі Херсонщини втратили майже 45000 гривень

3 месяца назад 0

За минулу добу четверо жителів Херсонщини стали жертвами різних видів шахрайств: під приводом оформлення грошової допомоги, купівлі товарів на сумнівних сайтах, «банківських» шахраїв та за схемою «друг просить у борг у месенджері».

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

56-річна херсонка у соціальній мережі прочитала повідомлення про надання грошової допомоги постраждалим від війни. Вона перейшла за посиланням та ввела дані своєї банківської картки. Після цього з її рахунку зникло понад 15000 гривень.

36-річній жительці Херсона в месенджері надійшло повідомлення від подруги, яка просила в борг 7000 гривень нібито на операцію. Заявниця перерахувала на вказаний у повідомленні рахунок потрібну суму. Після чого перетелефонувала подрузі й дізналася, що її акаунт «взламали» шахраї, які від її імені робили розсилку всім друзям.

32-річний херсонець на сайті замовив одяг і одразу перевів на картку продавця 10800 гривень. Після цього одяг чоловіку ніхто не надіслав, продавець на повідомлення не відповідає і гроші не повертає.

66-річна жителька Бериславського району стала жертвою «банківського» шахрая. Жінці зателефонував невідомий, представився співробітником фінустанови і розповів, що з її рахунку невідомі намагаються зняти кошти. Для убезпечення рахунку порадив заблокувати його. Жінка назвала псевдобанкіру дані картки, після чого з її рахунку зникло 12000 гривень.

Відомості за усіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Щоб не стати жертвою шахраїв, радимо не перераховувати гроші за товар наперед, а обирати післясплату. Інформацію про грошові виплати отримуйте лише з офіційних джерел, а не з месенджерів та мобільних додатків. Не переходьте за посиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих чи підозрілих веб-сайтах. Якщо отримуєте повідомлення від друзів чи родичів із проханням позичити гроші, ні в якому разі не перераховуйте одразу кошти, а самі перетелефонуйте людині та дізнайтеся, чи дійсно потрібна допомога. У разі дзвінків від нібито представників фінансових установ варто перервати розмову та особисто звернутися до відділення банку, або самим зателефонувати на «гарячу лінію» і дізнатися, чи дійсно з вашою картою виникли якійсь проблеми.