Через відсутність опалення школи Херсонщини відправили на “дистанційку”

3 года назад 0

      Офіційно це пояснюють “ускладненням епідеміологічної ситуації в регіоні”.

Через зрив опалювального сезону школи Херсонщини відправили на дистанційне навчання. Зокрема, так пояснили батькам класні керівники шкіл Каховки.

— Коли дадуть тепло — ніхто не знає. Тому з 1 по 5 листопада всі школи, всі класи, з першого до одинадцятого, навчаються дистанційно , — розповіли “Новому дню” працівники каховських шкіл.

Фактичним зривом опалювального сезону пояснив ситуацію й міський голова Каховки Віталій Немерець. У цьому він звинуватив національну компанію “Нафтогаз України”, персональну відповідальність за належну роботу якої несе президент України Володимир Зеленський.

— Там, де використовується газ, постачальником якого є “Нафтогаз України”, виникли затримки з підписанням договорів між постачальником та споживачами, не дивлячись на похолодання, — повідомив він.

Натомість в управлінні освіти Каховської міськради називають й інші причини запровадження дистанційного навчання. А саме: рекомендації Міносвіти та управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації у зв’язку з ускладненням епідеміологічної ситуації, а також потребу виграти час, необхідний для проведення щеплень від ковід-19 для всіх без винятку вчителів.

— Дитсадки Каховки працюють у звичному режимі, хоча в них не дуже тепло. А в школах плануємо невдовзі подати тепло, лист до газового господарства ми вже написали. Чекаємо подачі газу, — прокоментувала начальниця управління освіти міськради Оксана Круковська.

Виключно проблемами з постачанням газу назвав запровадження дистанційного навчання в своїй громаді начальник управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міськради Михайло Гончар.

— У звичному режимі у нас працюють дитсадки і школи, що опалюються вугіллям: приміром, Шляхівська і Раківська. Міські школи в Бериславі зараз перебувають на дистанційному навчанні. Маю надію, що 3 листопада ми зможемо оприлюднити договір на постачання газу і за кілька днів розпочати опалення. У цьому разі з 8 листопада всі наші школи зможуть працювати у звичному режимі, — пояснив він.

На дистанційне навчання з 1 листопада перейшли й школи Новокаховської громади . Дитсадки тут працюють у звичному режимі, хоча далеко не всі з них мають повноцінне опалення.

— 31 жовтня ми запустили опалення в школі №1, а 1 листопада запустилась котельна в мікрорайоні “Сокіл”. Не запущені лише ті дитсадки і школи, які мають індивідуальні газові котельні: приміром, у Веселому і Козацькому, дитсадок у Центральній Основі — загалом, 10 закладів. Зараз ми працюємо над тим, щоб розпочати й у них подачу газу. Втім, перехід шкіл на дистанційне навчання пов’язаний виключно з метою збереження життя і здоров’я учасників навчального процесу через збільшення кількості хворих на ковід-19. Тож коли школи перейдуть на звичний режим роботи я сказати не можу,  — прокоментувала начальниця відділу освіти Новокаховської міськради Лілія Микитенко.

Проблеми з постачанням газу у бюджетних організаціях виникли через стрімке його подорожчання восени цього року та через несвоєчасне реагування на проблему з боку українського уряду.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я неодноразово закликала не закривати школи і не відправляти дітей на дистанційне навчання через ковід-19. На думку ВООЗ, “дистанційка” несе більше шкоди учням, ніж користі.

Олег БАТУРІН, Новий день