Через війну на Херсонщині галузь великої рогатої худоби знищена на 15%, свинарства — на 80, птахівництва — повністю

7 месяцев назад 0

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Херсонщині галузь великої рогатої худоби знищена на 15 відсотків, свинарства на понад вісімдесят відсотків, галузь птахівництва знищена повністю.

Про це повідомив у марафоні "Суспільне. Спротив" директор департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОВА  Дмитро Юнусов.

Наскільки скоротилося тваринництво в області За словами Юнусова, тваринництво на Херсонщині було передовою галуззю. Станом на 1 січня 2022 року в регіоні налічувалося майже 57 тисяч голів великої рогатої худоби, 49 тисяч голів свиней, голів птиці було понад чотири мільйони.

"Були перші показники в Україні щодо надоїв з однієї корови. Була розвинута галузь вівчарства. Але повномасштабне вторгнення та окупація області призвели до того, що ми можемо підрахувати збитки на деокупованій території. Якщо до цього у нас було понад десять племінних заводів, це вівчарство і рогата худоба, понад 16 племінних родових репродукторів — бджільництво, риба, свині. Наразі можемо сказати, що вже п'ять племінних репродукторів знищені повністю. Якщо брати велику рогату худобу, то у нас залишилося дві ферми з п'яти, тобто три ферми повністю знищені. Якщо брати свинарство, то теж у нас залишилося два свинокомплекси, які працюють, намагаються відновитися в тих умовах, в яких вони є" , — говорить Дмитро Юнусов. Херсонщина. Правоохоронці на території птахофабрики в Чорнобаївці, грудень 2022 Фото: Херсонська обласна прокуратура/Telegram
Які проблеми заважають працювати господарствам на Херсонщині Директор департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОВА каже, існують проблеми з фінансуванням, відсутності грошових коштів для кормів. Також велика кількість замінованих територій знижує роботу, бо немає господарствам, де вирощувати корми для великої рогатої худоби.

"Збитки склали не один мільярд доларів це однозначно, ці кошти зараз не повернеш господарствам. Наприклад, галузь птахівництва стовідсотково знищена. У нас була найбільша птахофабрика в Україні, може і в Європі — агрохолдинг "Авангард". Під час окупації з перших днів вона була знеструмлена, заблокована військовими РФ, не було можливості придбати корм для птахів та заправити генератор, тому знищили понад чотири мільйони голів курей. Це була екологічна катастрофа в цій місцевості, оскільки було багато трупів курей. Тваринництво зазнало великих збитків, і ми ще не знаємо яка ситуація на окупованій території", — говорить Дмитро Юнусов.
Чи існують програми підтримки фермерів Юнусов каже, що існують програми, щоб підтримати господарства людей. Організації видають корма, певні ветеринарні препарати. А от підтримки господарств, які займаються підприємницькою діяльністю у сфері тваринництва, на даний час немає.

"Що стосується розмінування, то у нас земельні ділянки тваринницьких ферм є пріоритетними в розмінуванні. Оскільки цим господарствам необхідно вирощувати корм для тварин. Також завдячуючи співпраці ОВА з міжнародною організацією нам вдалося забезпечити більшість ферм генераторами. В такий час, коли не діє кредитування, підприємства не можуть взяти кошти для закупівлі та розведення свиней, але вони реально зараз відновлюються",  — говорить Дмитро Юнусов. Вибухотехнік роздивляється ракету РФ радянського зразка, Чорнобаївська громада, Херсонщина, 3 вересня 2023 рік. Фото: Національна поліція України/Telegram Скільки треба часу на повне розмінування області Дмитро Юнусов говорить, що правобережжя Херсонщини було повністю окуповано, тому всі землі вважаються потенційно замінованими. Кількість сільгоспземель на правобережжі — 520 тисяч гектарів, станом на 2 жовтня 2023 року офіційно розмінували 89 тисяч гектарів. І додав, щотижня є випадки щодо підриву тракторів, комбайнів на території регіону.

"За пів року нам вдалося розмінувати 50 тисяч гектарів. Якщо такими темпами, з такими засобами, то п'ять років ми будемо розміновувати тільки правобережжя. Не рахуючи, скільки на лівобережжі, де нас чекає ще півтора мільйона гектарів землі, які теж треба буде обстежувати та розміновувати",  — каже Юнусов.

Чи релокують аграрії свій бізнес до безпечних регіонів Юнусов каже, офіційних фактів релокації немає, якщо говорити про аграріїв, то вони прив'язані до землі. Якщо брати тваринництво, то у всіх ферми на території Херсонщини, і їх теж проблематично вивезти до інших міст.

"Багато худоби було знищено, і виїздити просто нема з чим. Ті господарства, які залишаються, вони знаходяться на території активних бойових дій. І тому з ними люди, тварини й вони не планують релокуватися. Також у нас відновлюється консервний завод. У кожного спитав, чому вам не перебратися в інше безпечне місце. Всі відповідають, що у них земля на Херсонщині, обладнання тут, і будівлі. До них повертаються люди, які працювали до війни. І вони несуть відповідальність перед людьми. Всі планують працювати та відновлювати бізнес саме на Херсонщині" , — говорить Дмитро Юнусов.