Чи будуть отримувати виплати особи, які не змогли підтвердити групу інвалідності: в МОЗ вже прийняли рішення

2 года назад 0

Міністерство охорони здоров'я прийняло рішення, що робити тим особам, які отримали групу інвалідності, проте не змогли пройти медико-соціальну комісію вчасно, щоб її підтвердити
Про це  пресслужба МОЗ.

Лікарі, фото: vechirniy.kyiv.uaЗгідно з чинними нормами, залежно від захворювання та ступеню втрати працездатності, особи, які отримали інвалідність мають періодично проходити медико-соціальну комісію (МСЕК), щоб підтвердити групу інвалідності, ступінь втрати працездатності. А відповідно на підставі такого висновку отримувати виплати. Період визначається в індивідуальному порядку, він може становити від одного до 10 років.

А у разі, якщо особа не з'явилась на МСЕК, а попередній висновок прострочений, то тоді втрачаються підстави для нарахування виплат.

Через воєнні дії можливості такого проходження МСЕК значно обмежились. А щоб особи не втратили виплати, МОЗ автоматично продовжив термін дії таких висновків та термін дії воєнного стану та на 6 місяців після закінчення такого стану. Відповідно й буде продовжено виплати таким особам.

"Відтепер для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, оскільки, згідно з постановою КМУ № 390, термін дії інвалідності та Індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжені на період дії воєнного стану. Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування" , — говориться в повідомленні.

Відповідно у разі, якщо особи проходили реабілітацію або лікування, вони теж будуть продовжені без подання нового висновку МСЕК.