Чи готові до опалювального сезону у деокупованих населених пунктах Херсонщини

2 года назад 0

На деокупованій території Херсонщини жителі готуються до нелегких умов у холоди  в більшості населених пунктів через обстріли російських військ пошкоджені всі мережі. Наскільки деокуповані населені пункти Херсонщини готові до опалювального сезону з'ясовувало Суспільне.

Світлана з Золотої Балки розповіла, що в негазифікованому селі люди опалювали житло електричними приладами, але з квітня електропостачання немає.

"Поперебивали все. Якась 25-ка, вона дуже дорого коштує, але обіцяли до холодів, може, постараються — треба гроші знайти, щоб аж із Кривого Рогу ту лінію тягти. Зараз у нас немає чим топити. Ми сподіваємось, що нам будуть завозити брикети з торфу, із соняшника роблять. Ми купуємо, тонна 5 тисяч, і так топимо", — говорить Світлана

Перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський говорить, що перша і головна рекомендація для жителів — виїхати з деокупованих населених пунктів.

"Насправді це буде дійсно дуже складний опалювальний сезон, тому що забезпечити там повністю безпечні та комфортні умови буде вкрай складно. Будуть розвезені печі для людей, і вони будуть забезпечені дровами безплатно. У населених пунктах, де немає централізованого газопостачання, там у першу чергу проводяться ремонтні роботи з забезпечення електроенергією", — повідомив Соболевський. 
Для жителів звільненої частини Херсонщини, які залишаються у своїх селах, буде виготовлено 6 тисяч пічок-"буржуйок", повідомило Мінрегіонів на своїй сторінці у Фейсбук. Цю роботу виконує "Укрзалізниця". Також перевізник заготовить 6 тисяч кубометрів паливної деревини. Печі та дрова серед населення розподілить Херсонська ОВА, розповів голова Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов.

"Замовляли, і дрова будуть доставлятися населенню, і буржуйки. Ще не розпочата доставка, але все в процесі. Ми чекаємо, постанова є, держава виділила кошти на закупівлю сировини, буде постачання на Апостолово, потім будемо вирішувати, як логістично розвозити по населених пунктах ",  — розповів голова Бериславської РВА.

Найбільша проблема в Кочубеївській громаді — нестача дров, розповіла її голова Людмила Костюк. Зараз у 14-ти населених пунктах громади мешкають півтори тисячі людей.

"Там, де газифіковано, ще проблема, що необхідно обслуговування газової мережі, бо вона пошкоджена. Кожному домогосподарству необхідні дрова. Також ми подаємо на різні фонди та обласну адміністрацію, можливо, електрообігрівачі як варіант на всі випадки ", — говорить Людмила Костюк.

Що відомо:

  • ЗСУ на Херсонщині від початку повномасштабного вторгнення звільнили 75 населених пунктів
  • Збройні сили України у Бериславському районі на Херсонщині звільнили ще п'ять населених пунктів: Нововасилівку, Новогригорівку, Нову Кам’янку, Трифонівку та Червоне.
  • Станом на 9 жовтня, з початку активних дій на Херсонському напрямку Збройні сили України звільнили понад 1170 квадратних кілометрів.
  • 5 жовтня Збройні сили України звільнили та стабілізували Нововоскресенське, Новогригорівку та Петропавлівку.
  • На Херсонщині ЗСУ звільнили 8 населених пунктів: Любимівку, Хрещенівку, Золоту Балку, Біляївку, Українку, Велику Олександрівку, Малу Олександрівку та Давидів Брід
  • У звільнених селах Херсонщини починають працювати мобільні поштові відділення