Чи можуть ЗСУ повноцінно форсувати Дніпро

5 месяцев назад 0

Із технічної точки зору, зручно форсувати Дніпро саме зараз / коллаж: Главред, фото: Константин и Влада Либеровы, телеграм Владимира Зеленского
На місцевості південніше Каховки в основному глинисто-піщані ґрунти, які під час дощів не стануть великою перешкодою для гусеничної техніки.

В осінньо-зимовий період, умови для форсування Дніпра дуже непогані. В цей час річка на так званій низькій воді – зараз берега набагато вужчі, ніж навесні або влітку в поводдя. Тому можна форсувати Дніпро. Незручності можуть виникнути лише у випадку, якщо не вистачатиме сил і засобів.Командування або штаб ухвалюють рішення про застосування сил і засобів, перекидання військ і подальший рух, лише коли є чіткий план. Саме по собі створення плацдарму і форсування Дніпра без стратегічного завдання загрожує колосальними ризиками. Ми це вже бачили на прикладі росіян минулого року, коли вони переправлялися в умовах відсутності завдання щодо виходу, наприклад, на Одесу, Вознесенськ або Придністров'я. Вони опинилися у, м'яко кажучи, в "делікатне" становище.

В умовах відсутності задачі для подальшого розвитку будь-який плацдарм приречений на знищення, тому вкрай важливо розуміти, з якою метою він створюється і для чого проводиться форсування. На правому березі Херсонщини лише один перспективний напрямок — вихід у бік Криму, який передбачає подальший рух до півострова та його звільнення. І якщо сил на виконання завдання поки що не вистачає, то й не треба зараз форсувати Дніпро.

Втім, із технічної точки зору, зручно форсувати Дніпро саме зараз. Наприклад, на місцевості південніше Каховки в основному глинисто-піщані ґрунти, які під час дощів не стануть великою перешкодою для гусеничної техніки. Мокрі глина з піском – досить непогана підстилка для "гусениць". Втім, наголошую, що все залежить від того, чи є у нас достатня кількість резервів для реалізації цієї операції.
Роман Світан,

Хто такий Роман Світан Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише .