Чому ми тимчасово втрачаємо пам’ять, коли перебрали зі спиртним

7 лет назад 0

Ви коли-небудь прокидалися після великої вечірки, не пам'ятаючи, як повернулися додому, що робили або говорили?

За словами професора Пола Уоллеса, такі провали в пам'яті дуже поширені, пише НВ посилаючись на Huffington Post.

«У дослідженні, що вивчило 772 студентів коледжів, проведеному в США в 2002 році, 40% з тих, що вживали алкоголь, повідомили, що відчували провали пам'яті», — сказав він.

«Ті, які «відключалися», розповідали, що пізніше дізнавалися, що брали участь в широкому спектрі потенційно небезпечних подій, які не могли пригадати, включаючи вандалізм, незахищений секс і керування авто», — додав Уоллес.

Професор також пояснив, чому ми не пам'ятаємо подій, після того як пили, і які довгострокові наслідки цього для здоров'я.

За словами Уоллеса, алкоголь здатний впливати на нашу пам'ять, навіть коли споживається в менших кількостях. «Алкоголь — це депресант, який працює так само, як заспокійливий засіб, сповільнюючи роботу вашого мозку, що призводить до погіршення пам'яті», — сказав він.

Фото Alistair Thacker/Flickr

«Вживання великої кількості алкоголю протягом тривалих періодів часу може мати довгострокові наслідки для пам'яті. Навіть у дні, коли ви не п'єте алкоголь, може викликати складності згадати, що ви робили вчора або де ви були раніше цього ж дня», — каже професор.

Провал пам'яті — це екстремальна версія втрати пам'яті, що є загальним явищем для пияків. Ми не просто забуваємо частину подій — наш мозок навіть не створює й не зберігає ці нові короткострокові спогади.

«Відключка» є частим наслідком гострої інтоксикації, незалежно від віку чи того, чи є людина клінічно залежною від алкоголю», — додав професор Уоллес.

«Людина напивається, коли алкоголь споживається в надмірних кількостях протягом короткого періоду часу. Це призводить до швидкого зростання рівнів алкоголю в крові і, як з будь-яким седативним засобом, результатом є зниження функції мозку. Це включає втрату пам'яті та часто пов'язане з неможливістю згадати ключові відомості про події або навіть цілі події», — пояснює він.

За словами професора Девіда Натта з медичного факультету Imperial College London, повна втрата пам'яті, яку ми пов'язуємо з «відключкою», відбувається через те, що алкоголь змішується з хімічними речовинами, необхідними для зберігання пам'яті в мозку.

Фото Travis Wise/Flickr

Алкоголь блокує нейротрансмітери пам'яті й підсилює нейротрансмітери анти-пам'яті, які ретранслюють сигнали між нервовими клітинами, щоб передавати інформацію між мозком і тілом.

Також алкоголь впливає на клітини-рецептори, які виявляють зміни в навколишньому середовищі — такі як споживання алкоголю — і посилають ці сигнали нервовим клітинам.

«Алкоголь посилює функцію ГАМК-А-рецептора в мозку, і це викликає амнезію так само, як і наркотики — мозок не може скласти докупи спогади, — сказав Натт. — Щоб скласти пам'ять, мозок повинен збільшити кількість глутамату й скоротити ГАМК в центрах пам'яті. Алкоголь чинить протилежний вплив на обидва цих нейротрансмітера. Крім того, при більш високій концентрації алкоголь блокує рецептор глутамату NMDA так само, як і анестезуючі засоби, такі як кетамін, і це додатково погіршує функцію пам'яті».

Професор Уоллес каже, що хоча такі «відключки» не обов'язково завдають шкоди клітинам мозку, вони можуть мати серйозні наслідки.

У короткій перспективі ті, хто забув свою поведінку п'яним, можливо, піддавали себе або інших небезпеці, навіть не усвідомлюючи цього. «У довгостроковій перспективі часте вживання великої кількості алкоголю може пошкодити мозок», — додав він.

«Дослідження показують, що як чоловіки, так і жінки мають проблеми з навчанням і пам'яттю в результаті вживання алкоголю. Дослідження візуалізації головного мозку продемонстрували, що у алкоголіків мозок зменшується в розмірах. До 80% алкоголіків мають дефіцит [вітаміну] тіаміну, і у частини цих людей розвиваються серйозні порушення мозку, такі як синдром Верніке-Корсакова. Цей небезпечний для життя стан пов'язаний з серйозною втратою пам'яті й іншими серйозними неврологічними проблемами», — говорить Уоллес.

Професор порадив тим, хто помітив прогалини в пам'яті після вечірок, скоротити споживання алкоголю або взагалі припинити його вживати.

«Цей процес може бути складним, і такі люди повинні звертатися за кваліфікованою допомогою. Вони також повинні поговорити зі своїм лікарем, щоб переконатися, що немає інших основоположних причин для їхніх симптомів», — додав він.