Чому на Херсонщині гальмує «проект сторіччя»

2 года назад 0

На Херсонщині відчутно гальмує реалізація проекту сторіччя, який має дати поштовх для успішності великого спорту на півдні України, а також стимулювати розвиток місцевої економіки.
На місці майбутнього Центру олімпійських видів спорту поки що – величезний котлован та фундаментні опори.
Йдеться про зведення Центру олімпійських видів спорту "Н2О" у місті Нова Каховка. І це справді грандіозний комплекс, під який тутешня громада не пошкодувала виділити 15 гектарів землі біля Дніпра. Тут на трьох поверхах загальною площею понад 12,3 тисячі квадратних метрів мають розміститися аж три басейни, універсальна зала з трибунами на 210 місць, спортивні зали й тренажерний майданчик, а також сімейний кафетерій. Усе — відповідно до міжнародних стандартів, тож "Н2О" бачать місцем для проведення національних, європейських і світових турнірів з двох десятків видів спорту — від плавання до боксу. Його підтримали у профільному підкомітеті Верховної Ради України, керівництві Мінмолодьспорту, Кабінеті Міністрів України. Але, як завжди у нас, знайшлося і своє "але", пов'язане із суб'єктивними та об'єктивними труднощами просування проекту.
— На будівництво Центру олімпійських видів спорту "Н2О" запланували виділити 434,7 мільйона гривень, з яких десяту частину зобов'язалася надати наша територіальна громада. Як годиться, оголосили міжнародний тендер, але двічі поспіль він зривався через відсутність заявок. За третім разом його виграла київська фірма, яка запропонувала вражаючу знижку на 126 мільйонів гривень. Але тільки торги забрали майже чотири місяці, — знайомить зі складним початком епопеї начальник відділу капітального будівництва Новокаховської міськради, замовник проекту Світлана Гончаренко.
— Роботи за договором вартістю 298,9 мільйона гривень на об'єкті розпочали у червні поточного року, але тут ринули зливи і до котловану було не підступитися — важка техніка загрузала у багнюці. Щойно дощі вщухли — виникла інша проблема: на вітчизняному ринку на 28-32 відсотки подорожчали будівельні матеріали та вироби з металу. А на триповерхову споруду бетону й арматури потрібні сотні тонн. Тож і виникла затримка, яка нас дуже тривожить: адже терміни будівництва дуже жорсткі, треба вкластися рівно у 36 місяців. Наголошую, однак, що до якості роботи підрядника ми претензій не висуваємо.
Труднощі як звичайна справа
Зі Світланою Семенівною ми побували на будмайданчику Центру олімпійських видів спорту. Одразу зазначимо: він "живий", і у величезному котловані кипить робота — працює важка техніка. Хоча викликів будівельникам довелося подолати чимало і проблеми виникли не тільки з несприятливими погодними умовами та ціновими вибриками на ринку будматеріалів.
Начальник будівництва Василь Саламатін на майданчику.
— Справді, маємо відставання у 25 днів, але сподіваємося надолужити його, хоча це й важко, — визнає керівник будівництва Василь Саламатін. — Для цього перейшли на роботу у дві зміни. Часом вона триває і до другої-третьої години ночі. Нині на об'єкті задіяли до півсотні будівельників — одного тільки ґрунту вони вийняли 24 тисячі кубометрів.
Але це лише початок — до кінця року має постати готовий каркас триповерхової конструкції, освоєно 100 мільйонів гривень. Долали й чимало труднощів — довелося переносити з майданчика відгалуження підземного електрокабелю, ділянку каналізаційного колектору діаметром 500 міліметрів. Хоча такі складнощі з розряду звичайних і з ними уже впоралися. Загалом проект зрозумілий та цікавий. Поза сумнівом, після його здачі до експлуатації він, наче магніт, притягуватиме розгалужену супутню інфраструктуру.
ФАКТ: Пропускна спроможність Центру олімпійських видів спорту "Н2О" у Новій Каховці має становити 379 осіб на годину. Його спортивна площа — 6 445 квадратних метрів. Призначення та можливості — спорт, фітнес, реабілітація, дозвілля.
"Не тільки спортивний престиж, а й робочі місця"
Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко запевнив, що громада зацікавлена у співробітництві з підрядниками та здачі "Н2О" в обумовлені договором терміни. Налаштовані не на з'ясування класичного питання "хто винен" та взаємні обвинувачення, а на продуктивне співробітництво.
Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.
ЦИТАТА: — Допоможемо всім, що нам до снаги, фінансові зобов'язання виконуватимемо без затримок, — каже Володимир Коваленко. — Адже відкриття нового комплексу — то не тільки питання спортивного престижу міста й краю, оздоровлення дітей, а ще й 76 додаткових робочих місць, солідні податкові надходження тощо. Хоча турбує інше: чи не кожен великий проект у межах громади здійснюється із затримками та конфліктами, і це небезпечна тенденція. Аби усунути передумови до таких проблем, потрібна допомога на найвищому рівні влади. І йдеться не тільки про "Н2О".
Для прикладу: коли у Новій Каховці будували Центр адміністративних послуг, підряднику перерахували шість мільйонів гривень авансу. Та з них він освоїв тільки три мільйони, після чого припинив роботи на об'єкті без пояснення причин і коштів не повертав. Довелося з ним судитися, шукати нового виконавця робіт. Зрештою, труднощі подолали, але час згаяли: відкриття украй потрібного людям ЦНАПу запізнилося аж на півтора року!
Аби таку шкідливу тенденцію "зламати", треба вносити важливі корективи у сам процес організації відкритих електронних торгів через онлайн-платформу ProZorro. Під час розгляду заявок варто прискіпливіше вивчати сам потенціал учасників торгів — чи є в них достатньо техніки й спеціалістів, інших ресурсів, потрібних для реалізації великих проектів.
Підхід повинен бути системнішим, а для цього потрібно його докладніше й продуманіше "виписувати", зокрема й за участю експертів Кабміну та Верховної Ради України. Адже це не тротуарною плиткою квартал замостити — йдеться про проекти, які визначатимуть вектори розвитку громад на десятиліття наперед, і про десятки, а в окремих випадках і сотні мільйонів гривень платників податків.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України