Дідух заввишки 2 метри: у Херсоні відкрили виставку «Солом’яне Різдво»

2 года назад 0

У Херсонському обласному Центрі народної творчості відкрили виставку образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Солом’яне Різдво». Її тематика — різдвяні вироби із соломи, сіна та інших природних матеріалів.

Створити таку виставку надихнули чаплинські та великолепетиські майстрині, які роблять солом’яних павучків – старовинну різдвяну українську прикрасу, розповідає Наталія Вигоднер. Порахувати експонати на цій виставці складно, та об’єднує їх те, продовжує жінка, що більшість створені із природних матеріалів, які майстри Херсонщини заготовляли з травня спеціально для цієї виставки.

"Це треба було заготовити збіжжя, заготовити трави, солому, сіно. На жаль, цього року були дуже мокрі жнива. Багато хто жалівся, що матеріали не дуже придатні. У дідухах наших майстрів зустрічається і рис, і просо, і овес, і пшениця, і різні трави, які виростають тут, у нас, на Херсонщині. Багато виробів з талашу – кукурудзяного листя. Наші майстри дуже його полюбляють ", — каже Вигоднер.

На виставці представлений обласний дідух – спільна робота майстрів різних територіальних громад. Він заввишки 2 метри, зібраний з кількох сотень декоративних деталей, у нижній частині є мотанковий вертеп, деякі декоративні елементи подарували майстрині з Західної України, розповідає Олена Колодич із села Чорнянка.

" Розпланували, хто що буде робити. У нас є майстриня Тамара Петроченко. Вона робила квіти з талашу. Це вона вдома з дітьми, їх понад 500 штук тут. Інша майстриня робила оці дзвіночки. Ще одна майстриня Тетяна Кравець зробила зірку, яка там зверху. І ці ноги, їх треба було з пшениці, якої мало було, зробити шикарні ноги стоячі", — каже Олена Колодич.

На виставці є два різдвяних столи: католицький з дерев’яним вертепом та православний. Майстриня Ольга Завальнюк розповідає, що вивчає німецьку культуру, бо на території Херсонщини живуть багато національних меншин. Свої знання жінка втілила у спеціальному різдвяному календарі.

"Ми з сестрою, моя старша сестра Інна Завальнюк, взяли участь у конкурсі Адвент календарів у Німеччині. Є таке товариство – Об’єднання Дунайських країн. Як ви знаєте, Україна теж входить до цієї спілки. Вона 10 країна – це та територія, де Дунай впадає у Чорне море. Тому ми змогли взяти участь і посіли почесне третє місце в індивідуальному проєкті. Адвент календар складається із 24-х комірочок, до кожної з них можна покласти по цукерці" , — каже майстриня..

Микола Левченко, декан факультету культури й мистецтв державного університету прийшов на виставку разом зі студентами.

"Дійсно. Сьогодні ми бачимо багато моментів нетрадиційних, як ми раніше бачили на ось таких різдвяних виставках. Якщо ми навіть подивимося на зруби, які представлені — дуже нагадують аспекти, пов’язані з народною картиною і народною іконою. Майстер в праві вирішувати — треба йому використовувати канони іконописні чи не треба? Але я вважаю, це її право. І херсонці, які відвідають виставку, отримають задоволення від цього", — говорить Левченко.

Виставка працюватиме до кінця січня.

suspilne.media