«Дільницю обладнали в лікарні, а головний лікар стежив, щоб ми проголосували»: жителі ТОТ Херсонщини про вибори РФ

2 месяца назад 0

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області розпочались незаконні вибори президента РФ. Триватимуть вони так само як на території Росії, три дні.
Жителі окупованої території Херсонщини, з якими поспілкувалось Суспільне, говорять, про низьку явку на псевдовиборах. Аби підвищити відсоток тих, хто "проголосував" залучають бюджетників.

Лариса працює в селищній лікарні, говорить, що дострокового голосування не було. Натомість їх попередили, що 15 березня всі мають біти на роботі і "підтримати Путіна"

"Дільницю для "голосування" обладнали прямо в лікарні. Головний лікар стежив за тим, щоб ми всі проголосували. Сказав, хто цього не зробить, може відразу писати заяву" , — розповіла жінка.

Тетяна — пенсіонерка, каже, що у їхньому місті також не було "дострокового голосування", ходили дворами сьогодні.

"До нас додому прийшли члени комісії з військовими, їх сусідка привела, сказала, що ми не голосували. Я намагалась пояснити, що не можу проголосувати, бо не маю паспорта РФ, на що мені відповіли, що можна за будь-яким голосувати. Фактично нас змусили це зробити" , — розказала жінка.

За словами  Сергія , не відчувається, що люди йдуть кудись голосувати.

"Ну це якась нісенітниця, тому що я ж пам'ятаю як було, коли було в Україні голосування: як там натовп ходив на голосування, особливо на вибори президента. А тут взагалі не відчувається, що є якесь волевиявлення людей. Та яке воно там буде це волевиявлення, тому що хто залишився — більшість не хоче в цьому брати участь" , — говорить чоловік.

За словами першого заступника голови облради  Юрія Соболевського , жителі тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини чинять спротив, а голосування відбувається під тиском.

"Українців примушують голосувати за президента іншої країни під примусом, під тиском, під дулами автоматів. Так само як це було під час псевдореферендуму. Очікувано акцент вони зробили, все ж таки, на перший етап. Вже відомо, що оголосять явку у 58 % від загальної кількості виборців саме на цьому етапі. Перевірити це не можливо, і, зрозуміло, що ця цифра не відповідає дійсності" , — каже Соболевський.

Також Соболевський розказав, що за інформацією окупаційної влади, на лівобережжі Херсонщини 15 березня відкрили 61 дільничну комісію, до яких люди ніби то займали черги з сьомої ранку.

"Звичайно цього не було. Окупанти працюють по методичках: коли "посадові особи" приходять на дільниці, там підготовлена масовка, і всі дуже раді. Потім обмін думками, "відчуттям радості" від того, що Херсонщина звільнена від нацистів і зараз повернулася до "руського миру". Звичайно це все не щиро, це все постановка та пропаганда" , — сказав Соболевський.