Дисплеї для ноутбуків: все, що вам потрібно знати

2 года назад 0

Дисплей — це друга за значимістю апаратна частина хорошого ноутбука. Зрештою, це засіб, за допомогою якого ви фактично використовуєте пристрій.

Проте дисплеї важко пояснити і зрозуміти. Їх можна виміряти, але більшість людей не знайомі з тим, що ці вимірювання означають, або як вони відносяться до власного досвіду перегляду. Контраст; Розширення екрану; Рівень чорного; Гам; Рівномірність; Ці слова можуть здаватися непосвяченим непоміченим, але насправді їх не важко зрозуміти.

Ось наш посібник із термінів, які потрібно розуміти, розглядаючи дисплей ноутбука, а також те, на що слід звертати увагу в кожному.

Напевно, ви вже чули це раніше, але роздільна здатність екрану стосується кількості пікселів, упакованих у вертикальну та горизонтальну області будь-якого даного дисплея. Деякі з найбільш часто використовуваних роздільних здатностей екрану включають 1920 x 1080 і навіть 1024 x 768. Ці цифри можуть заплутати завдяки різним пропорціям дисплея. Іноді ці роздільні здатності перелічені у форматі FHD, 1440p, 1080p, 4K або QHD. Кожен із цих термінів все ще стосується загальної кількості пікселів, упакованих у роздільну здатність екрана.

Наприклад, 1080p пакує стандартну роздільну здатність 1920 x 1080, тоді як QHD та 4K — 2560 x 1440 або 3840 × 2160 відповідно. Наш посібник із придбання дисплеїв та роздільної здатності монітора доступний, але коротка версія — чим вища роздільна здатність, тим чіткіше зображення. Це часто те, що ви можете отримати на нових дисплеях, і на які посилаються новіші терміни, такі як 4K або QHD.

Дисплеї та ноутбуки з роздільною здатністю 1080p або FHD виявляються найпоширенішими та найдешевшими на ринку. Останнім часом опції 4K також стали доступними, але вони часто досить дорогі.

IPS проти VA проти TN

Ви, ймовірно, побачите технічні характеристики ноутбуків із переліком одного з цих трьох типів дисплеїв. Вони є показником технології, що живить ваш дисплей, та переваг, які вони надають. Якщо вам не подобається ваш тип матриці, ви можете перевірити в каталозі zeto.ua, чи можливо буде замінити на іншу чи ні. Вам потрібно вказати модель вашого ноутбука, щоб побачити результат.

TN, або кручений нематик, є найстарішим із трьох і дозволяв використовувати плоскі LCD-дисплеї, витісняючи громіздкі, важкі, вигнуті CRT-екрани з картинки. Ця технологія використовується і сьогодні, пропонуючи надзвичайно високу частоту оновлення та час відгуку. Найбільший недолік панелі TN — це кут огляду, який починає втрачати колір, коли ви відсуваєте голову від центру. Ігрові ноутбуки, як правило, тяжіють до цієї технології через переваги, згадані раніше.

IPS, дебютував на смартфонах. Мобільні пристрої потребували не лише ширших кутів огляду, але також більш насичених кольорів та кращого рівня чорного, щоб екрани можна було бачити на вулиці. Зрештою ця технологія увійшла в стандартні настільні монітори та дисплеї для ноутбуків, забезпечуючи кращу точність кольорів при редагуванні різних носіїв. Нові IPS-панелі тепер збільшують частоту оновлення, подібну до TN, понад 200 Гц, а також надзвичайно низький час відгуку.

VA, або вертикальне вирівнювання, служить компромісом між IPS і технологією TN. Він пропонує найкращий коефіцієнт контрастності з трьох і кращих кольорів, ніж панелі TN, але час відгуку може бути повільнішим, ніж дисплеї TN і IPS. Кути огляду ближчі до IPS, але не настільки широкі. Цю технологію ви в основному побачите у телевізорах, хоча її також можна застосувати до дисплеїв ноутбуків, щоб зменшити загальну вартість.

Зрештою, ви захочете вирішити, що ви хочете від дисплея ноутбука. Якщо ви професіонал, який займається редагуванням фотографій, ідеальним буде ноутбук з IPS-дисплеєм. Якщо ви граєте в дорозі, панель TN або VA може бути більш доречною.

Збирання ніт

Яскравість важлива для мобільних пристроїв, таких як ноутбуки, смартфони та планшети. Більшість пристроїв мають глянсовий дисплей для посилення контрасту, але блиск робить відблиски проблемою у світлих кімнатах або на відкритому повітрі. Ці відбиття можна перемогти лише яскравим дисплеєм.

Ніт є стандартною одиницею яскравості, яка використовується для опису різних джерел світла. Вищий рейтинг означає яскравіший дисплей. Дисплеї для ноутбуків та мобільних пристроїв, як правило, становлять від 200 до 300 ніт в середньому. Рейтинг понад 300 ніт є твердим, а рейтинг понад 500 ніт надзвичайно хорошим. Лише деякі пристрої можуть видавати стільки світла, хоча, оскільки ноутбуки HDR та OLED стають все більш поширеними, це змінюється.

MacBook від Apple відомі найяскравішими екранами ноутбука. Його 13-дюймовий MacBook Pro, мав екран з максимальною потужністю 548 ніт. Телебачення — це зовсім інша історія, і найяскравіші йдуть від 1000 ніт.

Коефіцієнт контрастності — насправді не 1 000 000 000: 1

Цю фразу ви майже напевно чули раніше. Виробники дисплеїв люблять використовувати коефіцієнти контрастності через усі вражаючі нулі, які вони отримують, щоб їх ковзати. Цифри легко зрозуміти, і чим вони вищі, тим кращим здається їх дисплей на папері.

Коефіцієнт контрастності — це просто співвідношення яскравості між найяскравішим кольором (білим) та найтемнішим (чорним) на дисплеї. Вищі співвідношення вважаються кращими, оскільки це означає, що зображення будуть виглядати більш чітко і реалістичніше. Є лише одна невелика проблема: ніхто не використовує стандартизований тест на коефіцієнти контрастності. Існує багато способів обдурити результати, саме тому є недорогі дисплеї, які вимагають шалених співвідношень, таких як 10000: 1.

Переглядаючи технічні характеристики дисплея, ви можете побачити два різні типи співвідношення сторін, щоб ще більше заплутати вас: власний (або статичний) та динамічний. Власний коефіцієнт контрастності — це найширша відстань між темними та світлими, які дисплей може проектувати при заданому налаштуванні яскравості. Коефіцієнт динамічної контрастності — це найширша відстань між темним та світлим кольорами, яке дисплей може проектувати протягом певного періоду. Цей останній тип коефіцієнта контрастності зазвичай має шалені цифри, які виробники люблять рекламувати, наприклад, 1 000 000 000: 1.

Вам слід довіряти коефіцієнтам контрастності, як вони повідомляються в відгуках. Поглиблений аналіз з використанням однакових методів тестування та обладнання — єдиний спосіб виявити справжній контраст дисплея.

HDR

HDR — порівняно новий термін на ринку ноутбуків та дисплеїв. Більш відомий як високий динамічний діапазон, він поволі стає терміном, на який слід звертати увагу при покупці нових дисплеїв або ноутбуків. Це зовсім не складно, і це лише технологія, яка забезпечує високий рівень контрасту між світлими і темними зображеннями на екрані, а також покращує глибину кольору зображень.

Деякі ноутбуки Windows 10 тепер мають HDR-дисплеї, але це не сильно впливає на інтерфейс та візуальні ефекти в операційній системі. Натомість HDR — це те, що може зробити фільми та ігри яскравими, яскравими та цікавими для перегляду чи гри. Майте на увазі, що в даний час лише кілька програм підтримують HDR, і для початку вам може знадобитися ввімкнути його вручну у налаштуваннях Windows. Ноутбук, такий як ThinkPad X1 Yoga третього покоління, є одним з найкращих для насолоди HDR-вмістом.

Ефект дверних екранів

«Ефект дверних екранів» — фраза, що використовується для опису монітора, який має видимий проміжок між окремими пікселями. Технічним терміном цього явища є «крок точки», який описує розмір окремих пікселів та відстань між ними. Низький крок означає, що проміжки не повинні бути легко помітними, тоді як високий крок означає протилежне.

Вплив кроку точки відносно пристрою. Розрив між пікселями стає легше помітити, оскільки відстань між дисплеєм і переглядачем зменшується. Ось чому крок крапки найчастіше є проблемою на мобільному пристрої або гарнітурі VR. Монітори та телевізори високої чіткості зазвичай не борються з цією проблемою, оскільки користувач знаходиться набагато далі.