Діти, які закінчили школи Херсонщини онлайн і наразі перебувають за кордоном, можуть скласти Національний мультипредметний тест в інших країнах

2 месяца назад 0

За кордоном існує доволі широка мережа пунктів проведення НМТ: у Туреччині, Грузії, Азербайджані. В Європі це Польща, країни Балтії, Португалія, Британські острови – у цих країнах будуть працювати пункти проходження національного мультипредметного тестування для дітей, які закінчили школи Херсонщини онлайн і нині перебувають за кордоном. Крім того, зазначені пункти будуть працювати і в Канаді та Сполучених Штатах Америки.

Про це в інтервʼю кореспондентам  повідомив Максим Кирпенко, керівник Херсонського регіонального центру контролю якості освіти.

“У нас передбачений такий механізм. І у 2022, 2023 і 2024 роках – це фактично вже третій рік, коли за кордоном будуть також створені пункти проведення Національного мультипредметного тесту – тимчасові екзаменаційні центри на базі міжнародних партнерів. Такі пункти функціонуватимуть на базі як різноманітних закладів загальної середньої освіти, так і університетів, громадських організацій. Дуже різні за своєю суттю субʼєкти долучаються до цієї роботи. У нас це й університети, і, наприклад, ми (Херсонський регіональний центр контролю якості освіти – ред.) також безпосередньо залучені до цієї роботи та організовуємо тестування, наприклад, в Грузії, Азербайджані. Тобто діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі й у Криму, і зареєструвались у нас в основний період, і вони мають плани виїхати для складання тестування НМТ в основну сесію до Тбілісі”, – зазначив Максим Кирпенко.

Алгоритм для дітей з тимчасово окупованих територій передбачений Міністерством освіти і науки України. Дітям, які навчаються на окупованих територіях, але дистанційно продовжують навчатись у закладах освіти України, – навчальний заклад видає за підписом директора школи довідку з підписом і печаткою, про те, що дитина дійсно перебуває на окупованій території та дистанційно навчається у цьому закладі.

“За цими довідками з фотокартками, оскільки у дітей немає фізичної можливості оформити звідти ані паспорт громадянина України, ані ідентифікаційний код, за якими ми здійснювали реєстрацію, тож навчальний заклад і надає таку довідку, підтверджував, що ці діти дійсно перебувають на окупованій території, і ми вже за цими довідками їх реєстрували. І, відповідно, вже подальший алгоритм для цих дітей – це в будь-якому разі або виїзд за кордон до пунктів проведення тестування, або повернення в Україну через Польщу або через Болгарію, Румунію і так далі”, – підсумував керівник керівник Херсонського регіонального центру контролю якості освіти.