Дитяче харчування з науковим підходом уже мають херсонці

3 года назад 0

Принципово новий підхід до організації гарячого харчування у школах та дитсадках запропонували в Херсонському державному університеті. Колектив науковців під керівництвом кандидата технічних наук, інженера-технолога за освітою Валентини Буряк розробив цілу  сертифіковану програму для працівників фірм-постачальників та харчоблоків закладів освіти. Вона включає знання з фізіологічних особливостей малечі й потрібних їм продуктів – їх насиченості вітамінами та поживної цінності. Крім того, слухачів курсу ознайомлять із правовими засадами організації такого харчування, особливостями складання перспективного меню та його впровадження. Без цього ніяк: адже  рецептура страв для школярів та дошкільнят у нас не оновлювалася з 1978 року. І діти просто не хочуть їсти набридлі каші на воді та бліднуваті супчики-борщики без м’яса – вдома смачніше.

Тож  до сертифікованої програми для працівників харчоблоків запропонували й прикладну частину – на базі вузівської лабораторії ресторанних технологій. Тут є все: «гарячий» та «холодний» цехи, і досконале обладнання, яким тільки може похвалитися велика кухня фешенебельного ресторану. В лабораторії вже створили рецепт оригінальної й дуже корисної дитячої страви: морквяно-гарбузових маффінів із додаванням яблук. Готується цей апетитний шедевр дуже просто, дорогих продуктів не потребує. А натомість смакує так, як десерт у найкращих кафе. У цьому, до речі, переконалися посадовці Держпродспоживслужби, облдержадміністрації, міського управляння освіти Херсона, котрих цими маффінами в університеті залюбки пригощали.Звісно, прийшли вони сюди не задля того, аби нашвидкуруч перекусити. Учасники зустрічі підписали меморандум про впровадження  тієї ж-таки сертифікованої програми якісного дитячого харчування, аби в Херсоні воно, нарешті, стало і здоровим, і безпечним.

— Впровадження нової освітньої програми потребують не тільки оператори ринку дитячого харчування, а й контролюючі органи, — підкреслила виконувач обов’язків начальника Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини Наталія Клим. – І дуже цінним є те, що його організацію у програмі розглядають всебічно. Адже під час підготовки, скажімо, кухарів, у нас навчають, як саме готувати ту чи іншу страву. А системний підхід до того, аби шкільне харчування було здоровим і безпечним для дітей, увагою оминають. Вважаю, що до контролю цього процесу можна й треба залучати також членів батьківських комітетів шкіл, громадських активістів.

— Якісної шкільної світи не може бути без якісного дитячого харчування, як невід’ємного елементу освітнього процесу, безпечності освіти, — погоджується ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський. –  Розроблена на базі нашого університету програма допоможе змінити сам підхід до забезпечення нагальних потреб учнів, підвищити рівень компетентності людей, котрі надають їм такі послуги. Для того й існуємо: адже університет є частиною народу та суспільства. А суспільство прагне змін на краще – у тому числі, й у школах та дитсадках. Тож науковці і відповіли на цей соціальний запит конкретними справами.

Відтак, меморандум підписали, програма в дії. І можна сподіватися, що незабаром слухачі освітнього курсу справді зможуть зробити дитсадівські та шкільні їдальні в Херсоні найулюбленішим місцем перебування дітлахів.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день
Фото автора.

На знімках: меморандум про впровадження сертифікованої програми організації дитячого харчування підписують начальник управління освіти Херсона Наталія Журженко, ректор ХДУ Олександр Співаковський, виконувач обов’язків начальника ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини Наталія Клим; працівники Держпродспоживслужби вивчають дитячу страву – смаколик з вузівської лабораторії ресторанних технологій.