Для 120 переселенців з Херсонщини організували екскурсії до Карпат

6 месяцев назад 0

Херсонська громадська організація "Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" у партнерстві з міжнародною французькою гуманітарною організацією за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України реалізує у західних областях України реалізує у західних областях країни проєкт допомоги внутрішньо переміщенням особам. У його рамках переселенці з Херсонщини змогли відвідати Карпати.

Ганна Романенко з тимчасово окупованої Нової Каховки переїхала до Калуша. Для жінки це другий переїзд – у 2014 році вона виїхала з Донецької області. Каже, у Карпатах побувала вперше.

"Мої батьки — пенсіонери, вони з нами подорожують з 2014 року, ми їх забрали з Нової Каховки. Коли мама їхала, вона плакала від такої краси, це такі емоції завдяки вам, що нас підтримують, дарують можливість побачити, тому що такий зараз час і радієш коли простягають руку",  — говорить переселенка. Три переселенки з Херсонщини на екскурсії в Карпатах, жовтень 2023 року. Фото: надала Наталя Бімбірайте
Світлана  родом з Чорнобаївки. У квітні минулого року виїхала з рідного села. Наразі жінка живе на Тернопільщини, у селище Великі Бірки. Каже, на екскурсії відчула силу та красу Карпат.

"Це потрібно дорослим, потрібно дітям. Для нас це шалена підтримка. А також — це такий заряд для нас, це сенс життя", — каже Світлана. Переселенці з Херсонської області на екскурсії у Карпатах. Жовтень 2023 року. Фото: надала Наталя Бімбірайте
Вперше була у Карпатах і  Алла з Каховки.

"Для нас це важливо, ми психологічно розрядилися, навкруги дуже гарна природа. Оскільки ми немає можливості самим собі організовувати подорожі, то це для нас було дуже цікаво і корисно. Ми змогли поспілкуватися в іншій місцевості на відкритому повітрі. Ми дуже вдячні за цю поїздку"  — говорить жінка. Один з експонатів у карпатському музеї мініатюр. Жовтень 2023 року. Фото: надала Наталя Бімбірайте
Протягом жовтня для внутрішньо переміщених осіб в рамках проєкту провели три екскурсії в Карпати. Їх відвідали 120 людей, розповідає директорка громадської організації "Правовий простір"  Наталя Бімбірайте. Переселенці з Херсонщини на екскурсії в карпатському музеї мініатюр. Жовтень 2023 року. Фото: надала Наталя Бімбірайте
"Обрали Карпати, тому що вони більш менш недалеко і через особливу енергетику. Переселенці — це люди переважно зі сходу і півдня України, багато з них не бували за межами свого населеного пункту і за межами області. І я бачила ці очі, коли вони ходили та казали, яка красива наша Україна. Ми вибирали місце, яке дуже мальовниче, також ми заїжджали в музей карпатських мініатюр. Це теж дуже красиво було та цікаво всім",  — розповіла Наталя Бімбірайте.

Також в жовтні у рамках спільного проєкту Громадської організації "Правовий простір" та міжнародної французької гуманітарної організації "Acted" закупили та встановили спортивний інвентар у двох шелтерах в Калуській громаді. У селищі Великі Бірки, що на Тернопільщині планують відкрити СТЕМ-клас для переселенців, його обладнають IT- технікою, конструкторами та меблями, говорить Наталя Бімбірайте.

Також херсонська громадська організація інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" реалізовує проєкт допомоги внутрішньо переміщенням особам у Тернополі. В його рамках переселенців годують гарячими обідами.