Для отримання фінансування медичні заклади області переводяться у некомерційні комунальні підприємства

5 лет назад 0

На сьогоднішній позачерговій сесії обласної ради депутатським корпусом було прийнято рішення про перетворення закладів охорони здоров’я Херсонської області у комунальні некомерційні підприємства.

Як поінформував директор Департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації Віктор Короленко, мешканцями Херсонщини вже підписано декларації з лікарями сімейної медицини на 73,4%. Наразі всі центри первинної медико-санітарної допомоги області вже перетворені у некомерційні комунальні підприємства з метою подальшого отримання фінансування за кошти Національної служби здоров`я України. Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» з 2019 року саме цей орган здійснює фінансування у сфері охорони здоров`я.

Наразі процес перетворення в некомерційні комунальні заклади здійснюється стосовно установ, що надають спеціалізовану медичну допомогу, тобто стаціонарів. До них належать центральні районні, міські лікарні та заклади охорони здоров`я обласного підпорядкування.

«Перетворення вже пройшли всі центральні районні та Херсонські міські лікарні. Залишилося 33 заклади охорони здоров`я обласного підпорядкування і сьогодні голосуємо за переведення 25-ти з них, адже решта не здійснює надання медичної допомоги населенню», – пояснив Віктор Короленко.

Разом з тим, відповідне перетворення є обов’язковою умовою нової медичної реформи: з 1 січня 2020 року медзаклади більше не отримуватимуть медичну субвенцію, а фінансуватимуться за договорами з Національної служби здоров’я України.

Департамент з питань внутрішньої та інформаційної політики ХОДА