До 11 тис. грн на одну дитину: українці можуть отримати нову соцвиплату

2 часа назад 0

В Україні 2024 року запровадили новий вид соціальної допомоги на дітей. Це  для сімей, які тимчасово приймають дітей, що залишилися без батьківського піклування.  Максимальна сума допомоги складає  11 186 грн .

Як повідомили у  України, допомогу вже організували для  483 дітей на загальну суму 14,5 млн грн . Відповідна держпрограма називається "Дитина не одна".

"Допомога фінансово підтримує сім'ї, які тимчасово приймають дитину, позбавлену батьківського піклування до набуття ним відповідного статусу. Допомога може бути призначена людині, яка тимчасово прийняла дитину,  за умови, що така сім'я проживає в Україні " , – пояснили у відомстві.

Суми виплати різняться залежно від віку дітей та того, чи має дитина інвалідність. Розмір прив'язаний до прожиткового мінімуму (ПМ):

  • 2,5 ПМ для дітей відповідного віку на кожну дитину: до 6 років –  6 407,5 грн ., від 6 до 18 років –  7 990 грн ;
  • 3,5 ПМ для  дітей з інвалідністю на кожну дитину: до 6 років –  8 970,5 грн, від 6 до 18 років –  11 186 грн .

Заяву про призначення допомоги можна подати до органів соцзахисту, ЦНАПу або виконавчих органів територіальних громад.  Підставами для призначення виплати можуть бути випадки, коли батьки або один із батьків:

  • помер чи загинув (а інший батько не виконує своїх обов'язків);
  • знаходиться у тимчасовій окупації, оточенні;
  • знаходиться в розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
  • перебуває у полоні держави-агресора;
  • позбавлений волі (затримання, взяття у заручники) державою-агресором;

Виплату може оформити також  представник прийомної сім'ї чи дитячого будинку сімейного типу, у якому тимчасово перебуває дитина. Допомога виплачується:

  • на банківський рахунок, вказаний одержувачем під час подання заяви;
  • через відділення пошти за місцем проживання.

Крім того, деякі громадяни в Україні можуть отримати соціальні виплати до 6,4 тис. грн  для осіб, які доглядають хворих дітей . Виплати надаються на шість місяців за умови, що сім'я не отримує допомоги з інвалідності дитини. Сума – 2 прожиткові мінімуми залежно від віку дитини:

  • для дітей віком до 6 років – 5 126 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 6 392 грн.

Таку допомогу можуть отримати один із батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників, які доглядають дитину з певними тяжкими захворюваннями. Ця фінансова допомога призначається  сім'ям, які постійно проживають з дитиною та здійснюють догляд за нею.

Як повідомлялося, також в Україні планують запровадити базову соціальну допомогу для найбільш уразливих громадян, включаючи самотніх матерів, багатодітні сім'ї та пенсіонерів. Сума становитиме 4500 гривень для першого члена сім'ї з поетапним зменшенням для інших членів сім'ї.