До так званих «дострокових виборів» президента РФ на ТОТ Херсонщини окупаційна влада підготувала близько 200 дільниць

2 месяца назад 0

Російська окупаційна влада на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області готується провести двоетапне попереднє голосування на так званих дострокових виборах президента РФ. Населені пункти поділили, одна частина голосуватиме з 27 по 29 лютого, друга — з 1 по 3 березня. Крім того, голосувати на ТОТ можна буде і в основні дати так званих виборів — 15, 16, 17 березня.

Віктор — житель тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, розповідає, напередодні голосування на так званих дострокових виборах президента РФ до нього додому приходили представники окупаційної влади.

"До нас прийшли, питали, будете йти на голосування, чи не будете. Питали хто прописаний, хто живе і таке інше. І казали дату, коли це все буде проходити. Розповіли, де воно буде проходити саме в нашому населеному пункті. Вдягнені вони були в таку білу накидку і на ній було написано "вибори" там щось таке, з їхньою символікою. Там чи v, чи щось таке. Така біла як мантія ми її називали", — говорить чоловік. Місцева агітаторка прийшла до людей в одному з населених пунктів на ТОТ Херсонщини, лютий 2024 року. Фото: пропагандистський Telegram-канал "Таврия. Новости Херсонско области
"За словами чоловіка, у його населеному пункті з’явилося багато немісцевих жителів. "Багато хто з наших казав: "Ми не знаємо, ну подивимось". Тобто не казали: "Ні, ми не підемо", а подивимось. Тобто ось таку невизначеність казали. Може й дійсно не знають, може і підуть. Але казати ні в такому випадку, це не дуже розумно, мені так здається. Бо потім вже прийдуть не люди з "білими мантіями", а хтось серйозніше",  — каже Віктор.

Перший етап так званого голосування окупаційна влада планує провести з 27 по 29 лютого, другий — з 1 по 3 березня. Агітаційні команди, якщо це не Генічеський район, Арабатська стрілка чи Скадовськ, пересуваються у супроводі автоматників, зокрема, по селах, розповідає заступник директора Центру близькосхідних досліджень  Сергій Данилов. На вулицях розклеюють листівки та розміщують передвиборчу агітацію.

"Почалися ці акції, збирають людей, але туди вони зганяють примусово-добровільно тих, хто в них вже працює. Це там і школи, лікарні, так звані бюджетні установи. Дуже багато дитячих заходів різного типу зараз відбувається. І дуже багато вони постворювали команд КВК в кожній школі, там в Генічеську і Скадовську, в більших населених пунктах. І використовують дитячі заходи також для агітації",
— розповів Данилов. Жінка у куртці з агітаційним надписом ходить в одному з населених пунктів на ТОТ Херсонщини, лютий 2024 року. Фото: пропагандистський Telegram-канал "Таврия. Новости Херсонско области
"До так званих дострокових виборів президента РФ окупаційна влада підготувала близько 200 виборчих дільниць, говорить перший заступник голови Херсонської обласної ради  Юрій Соболевський.

"Щодо контексту підготовки виборів, то найбільша активність — це Генічеськ, це Скадовськ традиційно. Там найбільше заходів, які окупанти проводять. Громади поруч з Дніпром — деякі з них відвідують так звані "активісти Єдиної Росії", роблять виїзд окупаційні чиновники, але це вибіркова така робота, не масова. Ризики збройних провокацій у ці дні вони залишаються. Вони можуть зробити будь-яку дію, а потім звинуватити ЗСУ або Службу безпеки України", — каже Соболевський. Ті, хто був змушений проголосувати на так званих дострокових виборах, аби зберегти своє життя, не будуть притягнуті до відповідальності, розповів Соболевський. Натомість її нестимуть люди, які допомагали окупаційній владі організувати виборчий процес.

​Раніше Центр нацспротиву повідомив, що так звана "влада" на окупованих територіях Херсонської області створила різні місцеві медіа, які прославляють окупацію. Такою газетою стала "Право на вибір", яку почали тиражувати на лівобережжі області.

Також відомо, що російські окупанти розвивають мережу клубів "воїн", до яких набирають підлітків з тимчасово окупованих територій. Один з таких клубів планують відкрити на ТОТ Херсонщини.​