Добрива для саду з Херсона. Як відновлюється підприємство після повної втрати виробничих потужностей

6 месяцев назад 0

Садівникам України добре відомі добрива серії «Зелений гай». Так само, як і засоби для підживлення кімнатних і садових рослин від торгових марок «Доктор Фолі», «Фертимікс», «Містер цвіт» й інші. До початку війни ці препарати вироблялись у Херсоні на підприємстві «Гілея».
ТОВ «Гілея» було засноване у 2000 році й посідало одну з провідних позицій на ринку добрив для приватних господарств України. Проте історія компанії виявилася наповненою труднощами та випробуваннями.

За часів окупації Херсонської області у 2022 році підприємство зіткнулося із серйозними проблемами. Загарбники відразу після початку повномасштабної війни і моментального вторгнення в Херсон взяли під свій контроль будівлю, де знаходилося виробництво, і склади. За інформацією працівників , російські війська вкрали всю побутову техніку — навіть холодильник, мікрохвильову піч і пральну машину. 

"У листопаді 2022-го радість від визволення Херсона була неймовірною, як і в усіх українців. Неприємною новиною стало те, що загарбники мешкали на фірмі… І досить довгий час доступ до складів та інших приміщень був відсутній через велику чергу на розмінування", — Костянтин Тарасов, керівник ТОВ «Гілея»

Влітку 2023 року відбулася ще одна трагічна для регіону подія — затоплення Каховської ГЕС, і це знову торкнулося підприємства «Гілея». Вода дійшла до частини Шуменського мікрорайону Херсона, перший поверх і частину другого виробничих цехів і складів було затоплено разом із тим, що залишилось після окупантів. Вже після затоплення, на превеликий жаль і сором українців, місцеві мародери забрали залишки, які могли бути корисними.

«Наразі складно підрахувати обсяг усіх завданих збитків, оскільки доступу до підприємства досі немає, всі співробітники виїхали. Лише раз поїхали на кілька днів, щоб вивезти те, що залишилось, і швидко повернулись до Києва. Там дуже небезпечно. До того ж усюди завалено тим, що розмокло вперемішку з картоном, а потім засохло. Щоб усе розібрати, потрібні час і люди», — пояснює Костянтин Тарасов.


Будівля і склади у Херсоні були у власності, зараз компанія орендує в столиці приміщення, витрачаючи близько 200 тис. грн на місяць. «Чи рахувати це як наші збитки — поки не можу сказати. Самі будівлі у Херсоні можна відновити, але коли там можна буде працювати, невідомо».Однак, незважаючи на всі труднощі, керівництво компанії вирішило продовжити діяльність. Підприємство передислокували в Київ, щоб зберегти бізнес та забезпечити високий рівень обслуговування клієнтів. Це непросте і складне з фінансового боку рішення, але компанія це зробила, навіть частину херсонських співробітників забезпечила роботою на новому місці.

Однак, незважаючи на всі труднощі, керівництво компанії вирішило продовжити діяльність. Підприємство передислокували в Київ, щоб зберегти бізнес та забезпечити високий рівень обслуговування клієнтів. Це непросте і складне з фінансового боку рішення, але компанія це зробила, навіть частину херсонських співробітників забезпечила роботою на новому місці.
"На даний момент підприємство «Гілея» вдруге відродилось і продовжує працювати в Києві, надаючи своїм клієнтам якісні добрива для саду і дому". — Костянтин Тарасов, керівник ТОВ «Гілея»

Протягом року закупили нове обладнання. Намагались взяти хоч мінімальний грант на 250 тис. грн, але не вийшло. Тому взяли кредитні кошти у розмірі 500 тис. грн у знайомих без відсотків.

На сьогодні по обладнанню вдалось відновитись на 30%, частину товарів, які були до війни, не виробляють.

В асортименті виробництва найбільш популярними є засоби для підживлення кімнатних рослин «Доктор Фолі» і для підживлення саду «Зелений гай», а саме — добрива для газону, троянд та інших рослин. Вони мають комплексну дію: живлять газонну траву, квіти, чагарники і дерева макро- і мікроелементами, стимулюють ріст, покращують властивості ґрунту, запобігають впливу негативних факторів зовнішнього середовища, появі хвороб і шкідників. 

Виробництво у Херсоні до повномасштабної війни

Оскільки більшість клієнтів ТОВ «Гілея» були з Херсона, Миколаєва, Запоріжжя, то налагодити продажі також стало викликом. Компанія працює з супермаркетами, налаштовує рекламу в інтернеті. Крім звичайного асортименту, під час війни на підприємстві почали випускати за свій кошт запчастини для дронів спочатку за запитом військових на херсонському напрямку, а потім і для інших частин.

Історія цієї компанії є прикладом завзятості та рішучості в боротьбі з труднощами, що дозволяє їй зберегти свою позицію на ринку добрив України та планувати вихід на міжнародні ринки. «Ми сподіваємось на краще і, звісно, віримо та чекаємо на повну Перемогу над ворогом. Економіка країни зараз повинна бути сильною як ніколи!» — наголошує керівник підприємства «ГілеяНаталія Помнська,